Belföld

“Büntetni akarják Natasát, mert hazaköltözött”

Ne gyűlöljetek! című könyvében Csonka Gábor és Dlusztus Imre szerzőpáros áttekinti Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakosnő eddigi pályafutását. Arra is keresik a választ, hogy Magyarország miért veszítette el őt .

Feketén vagy fehéren. Szeretve vagy gyűlölve. Így viszonyulnak ma Douchev-Janics Natasához, háromszoros olimpiai bajnok kajakoshoz a magyarok – állapította meg a Ne gyűlöljetek! könyv két szerzője, Csonka Gábor, az egykori menedzser és Dlusztus Imre újságíró. A szegedi Belvárosi moziban 5 fő jelent meg a könyvbemutatón. Bezzeg, ha gyűlöljetek lett volna a címe – mondták a szerzők. Ugyanis ma ez a hívószó Natasa esetében. Hogy ez miért alakult így, arra a 4 hét alatt megírt műben próbáltak rájönni.

“A társadalomban van egy iszonyatos szorongás a sorsunk iránt. Ám ennél is nagyobb irigység és bizonyítási vágy húzódik meg. Ezek egyensúlyba kerülnek, ha Natasa eredményeket ér el, és akkor nagyon szeretik őt. Ha viszont másképp akar élni a továbbiakban, akkor ő már túl sok pénzt keres a többi, egyéni sportolóhoz képest, és kiemelkedő gyűlöletet kap – összegzi az elmúlt 10 év pálfordulásait Dlusztus Imre.

A csúcson
Fotó:MTI

“Az utóbbi hónapokban a bulvár a ledarálom és elkaszálom kategóriáig ereszkedett, ami szintén a társadalomban korábban nem tapasztalható indulatokat váltott ki – kommentálja az elmúlt időszak újságcikkáradatát a menedzser.– Elkezdték hazaárulónak hívni azt a versenyzőt, akiben szerb és horvát vér folyik.”

Csonka Gábor megjegyzi, hogy több magyar kajakozó hagyta el London után az országot, de mégis csak Natasát emelik ki. Ennek első számú oka szintén az ellentmondást keltő személyisége. Ám szerinte a sportvezetés sem állt mellé. A londoni olimpia után sem ültek le vele beszélni, nem gratuláltak személyesen, csak leveleket kapott. A férjével, Androval sem tárgyaltak, aki nagy hatással volt Natasa döntésére. Az utóbbi napok szalagcímei pedig már arról szóltak, hogy a munkája megköszönése helyett a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség eltiltotta Natasát 2 évre a világversenyektől, mert a szerb szövetség nem fizette ki a MOB 150 ezer eurós követelését.

Fotó: Boszó Krisztián

“Ezzel is csak büntetni akarják Natasát, hogy hazaköltözött” – magyarázta Csonka Gábor, aki azt reméli, hogy a szerbek jogorvoslatot kérnek a döntés ellen. Ha ez valamiért nem jön létre, akkor kénytelenek lesznek kiskapukat keresni, hogy „Natasa végezhesse a dolgát”.

A búcsú
Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik