Belföld

Idén senki sem kapott Soma-díjat

kezfogas(210x140)(1).jpg (kézfogás)
kezfogas(210x140)(1).jpg (kézfogás)

A Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriuma – az Alapítvány 12 éves fennállása óta először – úgy döntött, az idén nem adja ki a nyomozó újságírási csúcsteljesítmények jutalmának szánt Soma-díjat.

Az Alapítványhoz tavaly november végéig 18 jelölés, illetve pályázat érkezett. A kuratórium a „Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül” című írást minden szempontból jónak ítélte, ám az írás mögött nem áll azonosítható szerző.

A kuratórium ezen kívül két munkát emelt ki a tavalyi év terméséből. Az Origo újságírójának, Wirth Zsuzsannának két cikke megdöbbentő tudósítást adott a magyarokat Angliába csábító, s őket rabszolgasorsban tartó magyar maffiáról. Dezső András cikksorozata a hvg.hu hasábjain a Győr melletti Audi-gyár terjeszkedéséhez használt ingatlanok piszkos előtörténetéről tárt a nyilvánosság elé érdekes és fontos tényeket.

Mindkét írás alapos volt, ám a nagy leleplezés mindkettőben elmaradt. A szerzőket az Alapítvány kuratóriuma 300-300 ezer forintos utazási támogatásban részesíti, amelyet az idei őszi brazíliai nyomozó újságírói világkonferencián való részvételre használhatnak fel – olvasható az alapítvány közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik