Belföld

Párttá alakul az Együtt 2014

Bajnai szerint az ősz elejére meg kell állapodni az ellenzéki oldalon.

Bajnai Gordon szerint az érdemi támogatottságú ellenzéki erőknek 6-8 hónappal a parlamenti választás előtt, azaz ősz elejére meg kell állapodniuk a jó kormányzáshoz szükséges programról és a közös jelöltállításról. Az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy jó lenne, ha sok új és tehetséges politikus tűnne fel, de a korszakváltást „nem lehet csak ma született bárányokkal végrehajtani”. Ezért is kell biztosíték a választóknak arra, hogy az ellenzéki oldalon állók tanultak hibáikból – jegyezte meg.

Nincs még jelölt

A volt miniszterelnök azt mondta, a kormányváltás után nem lesz idő hosszú alkotmányozási folyamatra, így még az országgyűlési választás előtt meg kell állapodni a közjogi kérdésekről.

Arról is szólt, hogy a kezdetektől alkotmányellenesnek tartotta az előzetes regisztrációt, ezért nem lepte meg az Alkotmánybíróság erről szóló döntése.

Az MTI kérdésére a volt szocialista miniszterelnök arról is beszélt, nem szemérmesség vagy taktikai megfontolás, hanem józan megfontolás áll amögött, hogy egyelőre senki sem „jelentkezett be” az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. Bajnai szerint nem néhány ember döntésén, hanem a választók akaratán kell múlnia, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Párt lesz

Elmondta, hogy – bár a részletekről még nem döntöttek – a jelenlegi választási szabályok mellett elkerülhetetlen az Együtt 2014 párttá alakulása, így ez várhatóan hónapokon belül megtörténik. Közlése szerint az egyesülete a következő 3-4 hónapot főleg szervezetépítéssel tölti, céljuk, hogy minél több választóhoz eljussanak.

Szólt arról is, hogy az egyesület szakpolitikai programjain csaknem kétszáz szakértő dolgozik, közülük harmincan, immáron fél éve, a gazdaságpolitikai javaslataikon. Elképzeléseiket a következő hónapokban sorra nyilvánosságra hozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik