Belföld

Összeáll Budapest, Varsó, Pozsony és Prága

A 2014-ben induló uniós finanszírozási ciklus forrásait célozza meg együtt a négy főváros.

Együttműködik a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklus forrásainak elérése érdekében Varsó, Pozsony és Budapest – jelentette be Tarlós István budapesti főpolgármester, miután találkozott a lengyel és a szlovák főpolgármesterrel.

Prága főpolgármestere, Bohuslav Svoboda belpolitikai elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a találkozón, de a cseh főváros is kinyilvánította szándékát, hogy részt vesz a közös munkában.

Tarlós a találkozó után elmondta: a támogatások növelése érdekében az együttműködést szakértői szintre is kiterjesztik, és külön kiemelik a közlekedés és az energiafelhasználás területét. A felek emellett kooperálnak a közép-európai törekvések uniós szintű megjelenítésében és az Európán kívüli országok partnerségének ösztönzésében.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere szerint a V4 fővárosait a magas GDP-jük kizárja bizonyos forrásokból, ezért közösen kell megoldást találni erre a problémára.

Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere arról beszélt, hogy a V4-fővárosoknak hasonló problémáik vannak, s ezeket azonosították a délelőtti találkozón. Emellett úgy véli, az EU2020 program megvalósítását aktívabbá kell tenni a régiókban.

Budapestnek minden segítség jól jön, hisz szerdán arról írtunk, már a mozgássérültek iskolájára sincs pénze a magyar fővárosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik