Belföld

Megduplázódott az influenzások száma

influenza(1)(210x140)(1).jpg (influenza, )
influenza(1)(210x140)(1).jpg (influenza, )

4500-an mentek orvoshoz egy hét alatt. Még nincs, de valószínűleg lesz járvány.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb összesítése szerint 2012. december 31. és 2013. január 6. között az országban az előző hetihez viszonyítva 53 százalékkal több, 4500 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

A betegek több mint 10 százaléka gyermek, csaknem 13 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A legtöbb beteg, 44,5 százalék a 15-34 éves fiatal felnőttek közül került ki, a 35-59 év közti felnőttek körében pedig több mint 32 százalék volt a betegek aránya – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Még nem késő a védőoltás

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője tegnap az Inforádióban azt mondta: a következő hetekben itthon is járványos méreteket ölt az influenza. A betegség elleni védekezés leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a védőoltás – hangsúlyozta.

Ebben a szezonban eddig három esetben az influenza A(H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) jelenlétét igazolták a vizsgálatok. Ezek megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek. “Ez azt jelenti, hogy a védőoltás láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő influenzajárvány ellen” – tudatta az ÁNTSZ.

Az influenza elleni térítésmentes vakcina – a jogosultak számára – továbbra is elérhető a háziorvosoknál. Gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – ebben a szezonban is többféle készítmény kapható – fejtette ki az ÁNTSZ.

Tavaly viszonylag későn február elején kezdődött az influenzajárvány Magyarországon, és mindössze 4 hétig tartott a megbetegedések számának emelkedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik