Belföld

Magasabb fizetés, jobb élet: 52 ezren ingáznak Ausztriába

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot az elmúlt napokban. Hazánkból már több mint 52 ezren járnak nyugati szomszédunkhoz dolgozni, ahol sokszor a végzettségi szint alatt, ám igazán kecsegtető fizetésért vállalnak munkát honfitársaink.

A Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger (osztrák szociális biztosítási hatóság) nyilvántartása szerint 1995-ben 9423 bejelentett magyar munkavállalót regisztráltak Ausztriában, ugyanez a szám 2012 őszén egészen pontosan 52. 246-ra duzzadt, ezzel leköröztük a román és a lengyel munkásokat, valamint megközelítettük a török alkalmazottak számát is, akik már több mint 56 ezren vannak a tartományokban. Talán nem igényel hosszabb magyarázatot a tény miértje, a magasabb kereseti lehetőség, melyet ráadásul 14-szer kapnak meg a foglalkoztatottak, igazán nyomós érveknek bizonyulnak. A magyarok többsége napi, heti vagy havi rendszerességgel ingázik, honfitársaink a jobb élet reményében akár több száz kilométert is megtesznek. Az pedig egyáltalán nem számít, hogy valaki rangos diplomával a zsebében egy gyárban kap munkát vagy éppen földeken kétkezi munkából keresi kenyerét.

A legkeresettebb terület az építőipar, a turizmus, a mezőgazdaság, de a házi betegápolás és a szállítmányozás is a kiemelt kategóriák közé tartozik. Ami érdekesség, hogy a térségünkben méltán népszerű Burgenlandban minden tízedik munkavállaló magyar, de már Tirolban és Karintiában sincs szinte olyan étterem, ahol ne találkoznánk magyar ajkú dolgozóval. Bár a több mint 52 ezres szám is magasnak tűnik, ennél jóval többen dolgozhatnak nyugati szomszédunknál, a nem hivatalosan, feketén foglalkoztatottak száma is elérheti ugyanis a 20 ezres nagyságrendet. Az ingázók hiányát persze a hazai munkaerőpiac is megsínyli. „Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Hiszen ha azt tekintjük, hogy a családok szempontjából az a fontos, hogy munkahelye legyen egy illetőnek vagy a családfőnek, akkor örömteli ez a szám, függetlenül attól, hogy melyik országban vagy megyében helyezkedik el az álláskereső. Sajnos azonban sokan vannak, akinek munkájára itthon is nagy szükség lenne, mind szociális, mind egészségügyi területen, és nem szabad megfeledkezni a vendéglátásról sem, illetve a fém- és gépipari szakdolgozókról. Arra pillanatnyilag nem látok esélyt, hogy a már külföldön tevékenykedő honfitársainkat hazacsábítsuk. Azt gondolom, hogy most az utánpótlás-nevelésre kell fordítani az erőinket és meg kell próbálni betömni azokat a lyukakat, amelyek megyénk munkaerőpiacán keletkeztek” – mondta Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A vezető nem véletlenül vélekedik így, hiszen ma egy átlagos ausztriai fizetés eléri a nettó 1200-1400 eurót, azaz 350-400 ezer forintot. És ez csak az átlag, akkor még nem esett szó a magasabb pozíciókban lévő szakemberekről…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik