Belföld

Lendvai búcsút int a parlamentnek

lendvai ildikó (lendvai ildikó)
lendvai ildikó (lendvai ildikó)

"Részvételi demokrata" lesz a következő választás után az országgyűlési munkából visszavonuló szocialista politikus.

Lendvai Ildikó a Népszabadságnak adott interjúban elmondta, azt a helyzetet tudomásul kellett vennie, hogy 2014 után feleakkora lesz az Országgyűlés, mint most. “Ráadásul kéretlenül bár, de jómagam is telekiabáltam az országot a demokratikus erők együttműködésének prófétájaként. Ez pedig azt jelenti, hogy nem minden egyes helyre aspirálhat majd kizárólag a szocialista párt, így aztán egyszerűen nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyöklök magamnak egy széket” – fogalmazott. Ezért kiszáll a parlamenti munkából, de politikai értelemben nem megy nyugdíjba – tette hozzá a politikus, aki korábban az MSZP elnöki, illetve parlamenti frakcióvezetői tisztét is betöltötte.

Azt még nem tudja, van-e önbecsapás abban a hitében, hogy a fontos feladatok 2014 után nem csak a parlamentben lesznek. Szerinte mindenki érzi annak szükségét, hogy az emberek ne csak négyévente szólhassanak bele a demokrácia működésébe. Szavai szerint ennek csatornáit, mechanizmusát még senki sem dolgozta ki rendesen, pedig nemcsak a kormányt kontrolláló valódi parlamentarizmust kell helyreállítani, hanem ideje kiépíteni a folyamatos társadalmi kontrollt a parlament felett is. Ezen akarok gondolkodni és dolgozni. Én leszek a “részvételi demokrata” – fogalmazott Lendvai Ildikó.

A politikus arról is beszélt, hogy ha van valamiért lelkiismeret-furdalása az egyéves pártelnöki munkássága miatt az azért volt, mert az MSZP erkölcsi renoméját nem tudta megvédeni. “Nem volt elég erőm vagy tehetségem, ügyességem hozzá (…) mindig csak szaladtunk az események után” – mondta a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban.

Lendvai Ildikó úgy értékeli, a Fidesznek el kell veszítenie a választást és ezzel együtt Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök személyi kultuszát, hogy a Fideszből hosszú távon is élet- és hitelképes jobboldali párt legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik