Belföld

Átadták a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány ösztöndíjait

Hétfőn a Városházán köszöntötték a díjazottakat és adták át a támogatás elnyerését igazoló dokumentumokat. A kiválasztás szempontjait Laufer Tamás elnök ismertette, Az ösztöndíjasokat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Lóránt, az Alapítvány elnökségi tagja köszöntötte.

A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány 2009 decemberében azért kezdte meg működését, hogy fontos közösségi célokért dolgozó szervezeteket és tehetséges fehérváriakat támogasson. A rendelkezésre álló forrásokat pályázati rendszerben hirdetik meg és osztják fel, az elmúlt időszakban az élet számos területén megjelentek már programtámogatóként. A kuratórium tagjai olyan fehérvári szakemberek, akik saját munkájuk mellett az Alapítványnál végzett tevékenységükkel is szeretnék segíteni a várost és az itt élőket.

A programtámogatások mellett az Alapítvány saját célokat is megfogalmaz és segít megvalósításukban. Ilyen a Székesfehérvár Fejlődéséért Ösztöndíj is, amelyet az ifjúságnevelés és kulturális tevékenység segítésére hívtak életre. Székesfehérváron élő 18 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhettek, hogy tehetségüket minél szélesebb körűen kibontakoztassák, a képességeikben rejlő lehetőségeket megmutassák, szakmai tudásukat fejlesszék.

„Ma különösen nagy jelentősége van a tehetséges fiatalok támogatásának. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány egy követendő mintát igyekszik teremteni, amit remélem, egyre többen támogatnak a jövőben. Mindent meg kell tenni, hogy képezzük, bátorítsuk és itthon tartsuk fiataljainkat. A jó példa állítását a szükséges támogatáson kívül társadalmilag kritikusnak tartom, hogy a fiataljaink élhető jövőt lássanak maguk előtt.” – fogalmazott Laufer Tamás. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke az ösztöndíjasok kiválasztásának szempontjairól is szólt: „Az ösztöndíj programunkhoz 2 millió forint keretösszeget rendeltünk. Alapgondolatunk, hogy kategóriánként két-két tehetséges fiatalt támogatunk, 12 hónapon keresztül, havi 30.000 Ft összeggel. Ezen összeg felhasználásával hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy ösztöndíjasunk tevékenységét minél szélesebb körűen, szakmailag fejlődve tudja megvalósítani. Az ösztöndíj alapja az egyén – pályázó – eddigi és ehhez kapcsolódóan a jövőben folytatandó tevékenysége. Az ösztöndíjasnak negyedévente beszámolási kötelezettsége van.

Az elbírálás során figyelembe vett kritériumok a kiírásnak való megfelelőségen túl, hogy a támogatottak tevékenysége szakmailag példamutató, de egyéb forrásból történő támogatottsága csekély és hogy közösségi célt valósítson meg, ami elsősorban a művészet területén érvényesülhet (elsősorban ne egyéni feladat – pld. egyetemi szakdolgozat – megoldásának finanszírozása). A sport területén a beérkezett anyagok száma és a rendelkezésre álló forrásaink összehangolásánál az az álláspont alakult ki, hogy a „perifériára” szorult, kevésbé támogatott szakágak képviselőinek anyagaiból választottuk ki a támogatottat.”

A 2013-as felhívásra 19 pályázat érkezett be, közülük öt fiatal tehetséget tudnak segíteni fél, illetve egy éven át. A fent felsoroltak alapján a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány 2013-as díjazottai:

Kordován Brigitta – sport – 12 hónap – havi 30.000 Ft
Kovács Mátyás – kutatás – 6 hónapra kérte – havi 30.000 Ft
Szabó Dániel Ferenc – művészet – 12 hónap – havi 30.000 Ft
Szabó Krisztián – sport – 12 hónap – havi 30.000 Ft
Vörös Janka – művészet – 12 hónap – havi 30.000 Ft

Az ösztöndíjasokat Székesfehérvár polgármestere is köszöntötte. Dr. Cser-Palkovics András az alapítvány munkájáról is szólt. “Székesfehérvár egy sokszínű, folyamatos fejlődésben lévő város. Ehhez kell az Önkormányzat, kellenek azok a saját területükön sikeres szakemberek, akik például az Alapítvány kuratóriumában vállaltak feladatokat és elengedhetetlenül szükséges ebben a folyamatban a tehetséges fiatalok jelenléte. Azoké, akik képezik magukat, hogy akár a tudományok, akár a sport, akár a kultúra területén bizonyíthassanak. Örülök, hogy öt újabb ösztöndíjas kap segítséget saját útján az elinduláshoz, vagy a tovább lépéshez. Köszönöm emellett a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány munkáját is.

Az ő egész évben kiírt pályázataik számos fontos fehérvári közösségi cél megvalósítását támogatják. Márpedig – és ezt a szombati Jótékonysági Estélyen is többen megerősítették – fontos, hogy jól adjunk. Az Alapítvány működése egy kitűnő fehérvári példa arra, hogyan lehet jól adni.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Városháza kistanácstermében köszöntötték hétfőn délután a Székesfehérvár Fejlődéséért Ösztöndíjat elnyert fiatalokat, ahol a támogatás elnyerését igazoló dokumentumokat is átadták nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik