Belföld

„Matolcsy György vágya megint elbukott a valósággal szemben”

matolcsy (matolcsy)
matolcsy (matolcsy)

Mégis az emberek fizetik a tranzakciós illetéket, a bankok áthárítják ügyfeleikre a csekkadót.

A bankok mégis áthárítják a tranzakciós illetéket, ahogy arra az LMP számtalanszor figyelmeztetett, és ajánlott másik megoldást is a kormánynak. A kormányzati trükkök ellenére a megszorítások árát a háztartások és a munkahelyeket fenntartó vállalkozások fizetik meg.

A tranzakciós illeték újabb kiadást, növekvő terhet jelent az embereknek és a termelő cégeknek – amíg még tudnak fizetni, aztán tönkremennek vagy kivándorolnak. Ez és a többi, év közben kitalált új adó is bizonyítja, hogy amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi – tudatta az ellenzéki párt.

Az LMP szerint az egykulcsos adó és az elbaltázott gazdaságpolitika miatti költségvetési lyuk betömködésére kivetett új adókkal a kormány valójában a középosztályt és a szegényeket terheli. A kormány a középosztálytól az új adókkal veszi vissza azt, amit az egykulcsos adóval átmenetileg nyertek.

Az ellenzéki párt úgy véli: a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni, és csatlakozni ahhoz a tizenegy uniós tagországhoz, amelyek bevezetik a spekulációs célú tranzakciós adót. Ennek bevételével csökkenthető lehetne hazánknak az EU költségvetéséhez való hozzájárulása is, így végső soron az ország nyerne ezzel a lépéssel.

Ez kőkemény megszorítás

Az MSZP szerint is egyértelmű, hogy a bankok áthárítják ügyfeleikre a pénzügyi tranzakciós illetéket. Burány Sándor országgyűlési képviselő azt mondta, „a kormány újabb hazugsága lepleződött le”, a gazdasági lapok adataiból ugyanis kiderült, hogy az emberek fizetik meg a tranzakciós illetékből várt 260 milliárd forintos költségvetési bevételt.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a piaci szereplők – a kormány korábbi kommunikációjával ellentétben – még részben sem „nyelik le” a tranzakciós illetéket, év elején szinte valamennyi hitelintézet emelte a díjait. „Ez kőkemény megszorítás” – jelentette ki a szocialista politikus, megjegyezve: a bankok teljes egészében áthárítják ügyfeleikre – a vállalkozásokra, a munkavállalókra, a nyugdíjasokra és a pénzüket bankban tartókra – a sárgacsekk-adó fizetésének kötelezettségét.

Az ellenzéki képviselő szerint ezt támasztják alá Kovács Levente szavai is. A Magyar Bankszövetség főtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta: a tranzakciós illeték fogyasztási típusú adó, és az ilyen terheket végül általában a fogyasztó viseli.

Burány Sándor szerint az Orbán-kormány által bevezetett különadók mindegyikéről kiderült, hogy végső soron az ügyfelek fizetik meg, emellett azok hozzájárultak az infláció növekedéséhez, így a reálbércsökkenéshez is. „Miközben tehát a kormány egyfolytában a karvalytőkével riogatott, az történt, hogy lett egy karvalykormányunk, amely elveszi, amit talál, és azt hazudja az embereknek, hogy valójában nem tőlük veszi el” – mondta az MSZP-s képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik