Belföld

Kiraknák a Fideszből a pártalapítót

Erdős Virág (Erdős Virág)
Erdős Virág (Erdős Virág)

A költő tiltakozik, amiért a publicista a saját uszító jellegű kirohanásának alátámasztására használta fel a verssorait. Mások kizáratnák Bayert a Fideszből.

Erdős Virág költő kész hitelrontás miatt pert indítani a Magyar Hírlap ellen, miután a lap publicistája Bayer Zsolt Erdős Na most akkor című versének egy részletével illusztrálta saját írását, melyben a többi közt arról ír Bayer a szigethalmi késelés kapcsán, hogy „a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik”. (Bayer írt még mást is, de emberségből nem idézünk tőle többet.)

Erdős Virág a community.eu-n közzétett nyílt levelében azt várja, hogy a Hírlap változtatás nélkül helyt adjon az online és a nyomtatott lapban is az alábbi szövegnek:

Tisztelt Szerkesztőség!

Tiltakozásomat fejezem ki azzal kapcsolatban, hogy szerzőjük, Bayer Zsolt a Magyar Hírlap 2013. január 5-én megjelent “Ki ne legyen?” című cikkében beidézett soraimat eredeti jelentésükből kiforgatva, a vers tényleges szellemiségével ellentétes indíttatású, gyűlöletkeltésre alkalmas és uszító jellegű kirohanásának alátámasztására használta fel. A cikk szerzőjének minden egyes kijelentésétől a lehető legteljesebb mértékben elhatárolódom.

Erdős Virág, költő


Erdős Virág és az ominózus vers – Fotó: Neményi Márton

Kizáratnák

Egy, a Facebookon szerveződő aláírásgyűjtés célja pedig az, hogy kizárják Bayert a Fideszből. Ahogy a petícióban fogalmaznak: “A Fidesz és kormánya több ízben hangoztatta, hogy elutasítja a fajgyűlölet minden formáját. Alulírottak követeljük, hogy ennek egyenes következményeként a Fidesz azonnal ítélje el Bayer Zsoltot, és zárja őt ki a pártból”.

Bayertől nem áll távol a romák elleni uszítás, az olaszliszkai lincselés után azt írtaBárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van.”

Ugyanaz a bűz

A Békemenet szervezőjeként is ismert Bayer Schiff András a The Washington Postban megjelent cikkére reagálva azt írta: „Magyarországból „bűz árad” – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurájával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A legtöbben pedig azt gondolják, hogy ez valami újdonság, s hogy ilyen hadjárat még nem volt. Botorság. Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben.” Ezért az írásáért fel is jelentették az újságírót.


Bayer Zsolt kormánytisztviselők körében – Fotó: MTI / Komka Péter

Bayer Zsolt a Fidesz alapító tagja, újságírói pályáját a Mai Lapnál kezdte, dolgozott a Kurírnál, majd a Népszabadságnál, később a Magyar Nemzetnél és volt a Fidesz sajtófőnöke. Jelenleg a Magyar Hírlapnál alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik