Belföld

Hoffmann szerint még minden lehet

hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)
hoffmann rózsa (hoffmann rózsa)

Az oktatási államtitkár szerint még nem kizárt, hogy lesz változás az államilag támogatott képzések listáján. Azt is mondta,hogy a nyelvoktatás változtatására nincs határidő kitűzve.

A kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra. Az európai uniós forrásokból pedig csak ebben az évben 70, plusz még 10 milliárd forintos összeg jut majd a felsőoktatásnak – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár hétfő este az Inforádió Aréna című műsorában.

Az államtitkár hangsúlyozta, a felsőoktatás kiemelt területe a társadalomnak, ezért a kormány szűk költségvetési mozgásterében is mindent megtesz, hogy ne csak a működőképességet, hanem a fejlődés lehetőségét is biztosítsa. Elmondta, hogy dolgoznak egy olyan rendeleten, amely hosszútávon rendezi a felsőoktatás finanszírozását.

Váratlanul érte az államtitkárt a diáktüntetés

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy meglepték a december elején kezdődött hallgatói tiltakozások, és annak módszerei “nem érintették jól”. Hozzátette: a kormány határozott szándéka, hogy megegyezzen a hallgatókkal, ehhez azonban a másik félnek is engednie kell. Arra számít, hogy a “kölcsönös bölcsesség itt is győzni fog” és a hallgatók megértik, hogy az egész átalakítás értük történik.

Arra a kérdésre, kitartanak-e amellett, hogy 16 szakon nem indul államilag támogatott képzés, az államtitkár azt mondta, információi szerint a kormány álláspontja ez ügyben változatlan, de a tárgyalásokon bármi történhet.

A pedagógusképzés viszont mindig államilag finanszírozott lesz – mondta Hoffmann Rózsa, kiemelve, hogy a kormány döntése értelmében a pedagógusképzésben részt vevők külön ösztöndíjat is kaphatnak. Az államtitkár kiemelte: oda is el kell jutni, hogy visszacsábítsák azokat, akik elhagyták a pályát.

Ennek kapcsán szólt arról, hogy törvénybe iktatták a pedagógusi életpályamodellt, amelyhez béremelés is társul. Hoffmann Rózsa – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavaira hivatkozva azt mondta, “jó esély van” arra, hogy az életpályamodell szeptemberben elindul.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire vonatkozik, de az oktatásban fennáll az egyedi menetesítés rendszere. Azt mondta, több mint kétezren vannak azok a pedagógusok, akiket érint a kettős juttatás, akik egyedi mentességgel dolgozhatnak tovább. Az oktatási államtitkárság viszont azt szeretné, hogy a mostani tanév végéig ne történjen semmilyen változás, mert mint fogalmazott “a gyermekek érdeke, a pedagógiai érdek” ezt követeli.

Még csak ötletelnek a nyelvoktatásról

A tavaly év végén egyeztetésre bocsátott – szintén vitákat kiváltó – nyelvoktatási koncepcióról Hoffmann Rózsa azt mondta: az egy konkrét határidőket és vállalásokat nem tartalmazó fehér könyv, amely az irányokat jelöli ki, hogy legyen mihez igazodni a jövőben. A nyelvoktatási stratégia célja, hogy radikálisan emeljék a nyelvtudási szintet – mondta arra reagálva, hogy a legújabb hírek szerint kötelezővé tenné a kormány a latint az általános iskolákban.

Gördülékeny az iskolaállamosítás

Az oktatási intézmények január elsejei átvétele kapcsán Hoffmann Rózsa kijelentette, hogy zökkenőmentesen zajlik az átállás. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, hogy napi kapcsolatban van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, a jogi átalakítás miatt az irányítás szintjén felmerülő problémák korrigálásában is részt vesz.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik