Belföld

Budai: az állam jó tulajdonos, Gyulán is

gyulai-kolbasz(960x640)(2).jpg (gyulai kolbász)
gyulai-kolbasz(960x640)(2).jpg (gyulai kolbász)

Önálló céget alapít a gyulai önkormányzat a város húsiparának megmentésére, a kormány pénzügyi támogatásával.

A gyulai önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére – mondta Görgényi Ernő polgármester (Fidesz) hétfőn Gyulán a városi képviselő-testület és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően.

A tanácskozáson részt vett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta: a kormány fontos feladatot teljesített, forrást biztosított a stratégiailag kiemelt gyulai húsipar részére a munkahelyek megőrzése és a működtetés fenntartása érdekében.

Jelezte: a gyulai húskombinát és húsipar jövője most már az önkormányzat kezében van, sikere a város és a kormány által decemberben létrehozott új felszámoló szervezet, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. együttműködésén múlik.
A nagy múltú gyulai húsipari cégre az államnak jelentős befolyása lesz a jövőben az önkormányzaton keresztül – mondta Budai Gyula. – „Az állam jó tulajdonos, és ahol lehetséges, ott növelni kell szerepvállalását.”

Jelezte: a kormány megbízásából továbbra is figyelemmel kíséri az üzem sorsát, és szakmai segítséget nyújt, ha erre szükség lenne.

Görgényi Ernő az átszervezés konkrét lépéseiről elmondta: a város 1,8 milliárd forintot kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra. „A forrásból a húsipart szervezzük újjá, és nem a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát nevű vállalatot” – hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat napokon belül önálló társaságot alapít 100 százalék tulajdonrésszel, erről szerdán születik döntés a rendkívüli közgyűlésen.

Görgényi Ernő rámutatott: a cél egy több mint százéves ipari kultúra megmentése, ezt a feladatot a város neves húsipari szakemberekre bízza majd. A tervek szerint az új társaság megvásárolja a húskombinát felszámolási eljárása során értékesítésre kerülő ingatlanokat és termelőeszközöket, és átveszi a dolgozókat. A polgármester szerint az újjászervezett vállalat két-három éven belül tehető nyereségessé.

Kovács József, a térség fideszes parlamenti képviselője arról szólt, hogy a gyulai húsipar újjászervezésének egyik legfontosabb üzenete a munkahelyek megőrzése az itt élő családok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik