Belföld

Meddig kísér(t) karácsony szelleme?

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan búcsúzott a szeretet ünnepe és a hozzá kapcsolódó felhajtás. Persze sok családban még mindig áll a karácsonyfa, és a fenyő alatt is ott sorakoznak az ajándékok. Kérdés az, hogy meddig?

A karácsonyt megelőző hetekben már ünnepi lázban égett szinte minden: az üzletektől, a bevásárlóközpontokon át, egészen az otthon melegéig. Egyesek bosszankodtak is az ideje korán jött pompa miatt, míg mások szenvedélyesen készültek a nagy sütésre-főzésre és a meglepetések beszerzésére. A kereskedelemben tevékenykedő vállalkozók elmondása szerint, kicsit túlköltekeztünk decemberben, aki tehette mindent felvásárolt, ami persze a januári kereslet drasztikus csökkenését eredményezte.

Közel egy hét telt el a 2013-as esztendőből, a boltokban azonban még mindig fellelhetők az ünnep fényei. És persze továbbra is vándorolnak vissza a hibás, vagy méretéből adódóan cserére szoruló termékek az üzletekbe, egyszóval az eladóknak jóideig még karácsony lesz. De mi a helyzet a szűk családi körben?

A karácsony egyik emblematikus jelképe a fenyőfa például famíliáktól függően más-más sorsa jutott. Győrben például volt, aki már karácsony másnapján, 26-án utcára dobta a tűlevelűt, többségében pedig január első napján, illetve 2-án megkopasztották és a gyűjtőhelyekre szállították a megunt fát. Persze a kivétel mindig erősíti a szabályt. „A karácsony mindig a családról szól, így nálunk is megfordult a rokonság apraja-nagyja, és persze mi is meglátogattuk szeretteinket. Így gyakorlatilag a nagy hajtás után tudtam csak kiélvezni, hogy a lakás is színes köntösbe öltözött. Az ünnepek után csak ültünk a férjemmel és néztük a feldíszített fát, akkor éreztük, hogy most egy kicsit pihenhetünk, együtt lehetünk. Éppen ezért mi addig megtartjuk a fenyőt, amíg az nem kezdi el vészesen hullatni tüskéit” – mondta egyik olvasónk Dorka, aki azt is elárulta, nemegyszer csak februárban váltak meg a több ezer forintért beszerezhető fenyőtől. A néphagyományok szerint egyébként január 6-án, vízkereszt napján szokás búcsút inteni a díszektől roskadozó fának, de ez ma már nem követendő példa.

A Győr24 olvasóinak többsége vallja: a karácsony szelleme addig kísér(t), még a házban megbújnak az ünnepi csecsebecsék, és persze addig, amíg a tartóban áll az a bizonyos jelkép…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik