Belföld

Kevés a nevelőszülő Magyarországon

család (család, gyerekek, )
család (család, gyerekek, )

Pótmamák és pótpapák kerestetnek.

Ma Magyarországon mintegy 23 ezer gyermek él nevelőszülőknél, illetve úgynevezett lakásotthonokban, és körülbelül ötezerre tehető azoknak a száma, akik jelenleg is „pótcsaládra” várnak – írja az FN24. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nemrég integrációs programsorozatot indított, azzal a céllal, hogy az állami gondoskodásban nevelt gyerekek mihamarabb nevelőszülőkhöz, befogadó családokhoz kerüljenek. A jelentkezőket egy szakemberekből álló team hallgatja meg, majd ezt követően környezettanulmány készül és egy pszichológus által végzett vizsgálaton is át kell esniük.

Jelenleg Magyarországon körülbelül 1500 pár vár örökbefogadásra. A nevelőszülővé válásnak és a működési engedély megszerzésének azonban feltételei vannak: a jelentkezőknek sikeresen el kell végezniük egy 60 órás szakmai tanfolyamot.

Radoszáv Miklós gyermekvédelmi szakértő szerint a hazai nevelőszülői illetve örökbefogadási hajlandóság nagyjából megegyezik az európai átlaggal. Az állami gondozott gyerekek több, mint 60 százaléka nevelőszülőknél él, ami – Radoszáv szerint – egészen jó eredménynek számít. Azonban továbbra is vannak olyan megyék, települések – ilyen például a főváros is -, ahol nem találni elegendő számú nevelőszülőt a 0-6 éves gyermekek számára.

A magyarországi örökbefogadási helyzetről bővebben az FN24 cikkében olvashat>>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik