Belföld

Viharos szél tombolhat Győr térségében

Riasztást adtak ki Győr-Moson-Sopron megyében.

A kontinens nyugati, délnyugati részén anticiklon található, ezért arrafelé többnyire napos, tavasziasan enyhe idő a jellemző. Európa északi, északkeleti felén ugyanakkor többközéppontú ciklon helyezkedik el, emiatt ott sok a felhő, többfelé fordul elő havazás. Közép-Európa a két légköri képződmény közös áramlási rendszerében helyezkedik el; erős északnyugati áramlással egymást követik a légköri frontok változékony, de az évszakhoz képest enyhe időjárást okozva.

A hőmérséklet csúcsértéke Európa északkeleti, északi részén fagypont körül alakul. Ezzel szemben délen, délnyugaton a délutáni órákra 10, 18 fok közé melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence felett szombat estig erős marad az északnyugati áramlás, amellyel több front is átvonul felettünk.

Szombaton felszakadozik, csökken a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Elszórtan valószínű zápor, északkeleten hózápor is lehet. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, főleg a Dunántúlon viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6, 11 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint péntek este a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén helyenként még előfordul 60 km/h-t elérő széllökés, majd átmeneti mérséklődés után az éjszaka folyamán előbb a Kisalföldön újra lehet számítani viharos lökésekre. Hajnaltól a Dunántúl nagy részén és Duna-Tisza-köze nyugati részén többfelé viharossá (60-75 km/h) fokozódik a szél.

A legerősebb lökések a Dunántúli-középhegységben, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, illetve a Balatonnál főképp szombat déltől 80 km/h fölött várhatók. Délutántól északkeleten is helyenként 60-70 km/h köré erősödhet az északi szél – írja a Hiradó.hu hírportál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik