Belföld

Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron

Öt év után júniusban újból megrendezik a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt Mosonmagyaróváron. A megmérettetésen pályakezdő művészek és zeneakadémiai hallgatók vehetnek részt.

A június 9. és 16. között immár 12. alkalommal megtartandó verseny névadója a város szülötte, aki a 20. század első harmadának kiváló hegedűvirtuóza volt – mondta el Moldoványi Géza, a versenyt kezdeményező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek.

Ismertetése szerint a versenyen az 1985. január 1. után született pályakezdő művészek, zeneművészeti akadémiák hegedűsei vehetnek részt Európa bármely országából. Indulhatnak továbbá azok a nem európai fiatal muzsikusok is, akik legalább kétéves zenei tanulmányt folytattak a kontinensen. Jelentkezni február 1-ig lehet a társrendező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-nél, a jelentkezési díj 120 euró.

A három fordulós verseny produkcióit öttagú nemzetközi zsűri bírálja el Perényi Eszter hegedűművész elnökletével. A versenykiírás tartalmazza azokat a műveket – egyebek között Bach-, Paganini-, Mozart-, Beethoven- és Brahms-kompozíciókat -, amelyek közül a versenyzők választhatnak. Az első három helyezett 4000, 2000 és 1000 euró pénzdíjban részesül.

Moldoványi Géza kitért arra, hogy a június 9-i nyitókoncerten az öt évvel ezelőtti XI. nemzetközi hegedűverseny győztese, Kállai Ernő lép fel, míg a záróhangversenyen az idei győztesek lépnek pódiumra a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.  A nemzetközi eseményen megemlékeznek a névadóról, aki 1873-ban született Mosonmagyaróváron. Flesch Károly neve pedagógiai munkásságával vált világszerte ismertté. Iskolájából került ki egyebek között Robert Pollach, Boris Schwarz, Ida Handel és Thomas Mária. A művészpedagógus a II. világháború üldöztetései elől a svájci Luzernbe menekült, ott hunyt el 1944-ben. Halálának 50. évfordulóján az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány hamvait hazahozatta, azóta a mosoni temetőben nyugszik.

Emlékére először 1985-ben hirdette meg a versenyt szülővárosa, akkor kilenc hegedűs vett részt a megmérettetésen. A legutóbbi, 2008-as versenyen már mintegy 30 fiatal mérte össze tudását Mosonmagyaróváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik