Belföld

Száműzték a palackos vizet

víz (víz, )
víz (víz, )

Egy amerikai városban eztán büntetik, aki műanyag palackos vizet árul. Noha környezetvédelmi céllal hirdették meg a tilalmat, az üdítőkre nem vonatkozik.

A massachusettsi Concordban az év elején lépett életbe az új törvény. A tilalom célja, hogy a csapvíz fogyasztására ösztönözze a városlakókat, egyúttal gátat szabjon a világszerte súlyos problémát jelentő műanyag-szennyezésnek.

A szabályozás kizárólag „a nem szénsavas, ízesítetlen ivóvizet” tartalmazó műanyag palackokra vonatkozik, vagyis a kóla és az egyéb üdítőitalok mentességet élveznek.

Jean Hill, a vizespalackok feketelistázásának 84 esztendős ötletgazdája szerint a műanyag flakonok valósággal ellepik a szeméttelepeket, miközben a fogyasztóknak olyan vizet adnak el, amelyet jóval kisebb költségen saját konyhai csapjukból is megkaphatnak.

„A műanyag vizespalackokat gyártó cégek lecsapolják víztározóinkat, majd eladják nekünk a tartalmát” – nyilatkozta korábban a The New York Times című lapnak az önkéntesként tevékenykedő Hill, aki állítása szerint addig fog küzdeni, amíg nem sikerül megoldani a problémát.

A tilalom megsértőit első alkalommal csak figyelmeztetik, akit azonban másodszorra is azon kapnak, hogy illegális palackozott vizet árusít, azt első körben 25 dollárra (5500 forintnyi összegre), minden további alkalommal pedig 50 dollárra bírságolják meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik