Belföld

Lejárt a Munkásőrök ideje

utcanev(960x640)(1).jpg (utcanév)
utcanev(960x640)(1).jpg (utcanév)

Január elsejéig kellett volna módosítani az önkényuralmi rendszerekhez köthető utcaneveket. Nem mindenhol cserélték le a táblákat anyagi okok vagy eszmei vita miatt.

A Metropol összeállítása szerint a hevesi Mátraballán például jelenleg négy érintett utca is van – Ságvári, Engels, Marx és Sallai utca –, az önkormányzat mégsem tervezi, hogy változtat. Jakab Dorottya körjegyző a lapnak azt mondta: tudnak a törvényről, de nincs pénzük a cserére.

Mennyibe kerül?

Az átkeresztelést kérni kell a földhivataloknál, az önkormányzatoknak helyrajzi számonként 6600 forintot kellene fizetniük, ez összesen 1,5-2 millió forint pluszkiadást jelentene. Az érintett lakóknak lakcímkártyát kellene cserélniük, és ez is közrejátszik abban, hogy úgy gondolják, felesleges ez az intézkedés.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

A jogszabály szerint az utcanévváltozások miatti személyi, vállalkozói igazolvány vagy a forgalmi engedély cseréjéért nem kell fizetni, sőt a cégeknél szükséges változásokat is illeték és közzétételi költségtérítés nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak is. De ha például egy betéti társaságnak meg kell változtatnia a székhelye címét, ahhoz módosítani kell a társasági szerződést, ami ügyvédi költségekkel jár – írja a lap.

Nemkívánatosak?

Vannak vitatott személyek, Budapesten például az MSZP azzal védte Frankel Leót, hogy az első komoly baloldali párt vezetője még 1896-ban meghalt. Pécsett viszont átkeresztelték a Frankel utcát, mondván az egykori politikus munkásmozgalmi tevékenysége előrevetítette a Rákosi-korszak visszaéléseit.

A vitás esetekről egyébként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dönt.

Néhány a száműzött utcanevekből:

Lenin, Marx Károly, Vörös Csillag, Felszabadulás, Szamuely Tibor, Kun Béla, Münnich Ferenc, Néphadsereg, Munkásőr, Tanácsköztársaság, Népköztársaság, Népfront, November 7., Engels Frigyes, Vörös Hadsereg, Április 4., Rajk László, Dimitrov, Ságvári Endre, Mező Imre, Kállai Éva, Koltói Anna, Május 1., Frankel Leó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik