Belföld

Olcsóbban megúszták a magyar kokaincsempészek

Enyhítették a büntetését azoknak a bűnözőknek, akik Hollandiából hoztak-vittek kábítószert néhány éve.

Jogerősen enyhítette a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön két férfi büntetését, amelyet kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt szabott ki első fokon a Gyulai Törvényszék.

Az elsőrendű vádlott, Szlávik Tivadar fegyházbüntetését 20 évről 12 évre enyhítették, az első fokon elrendelt vagyonelkobzást viszont hatályon kívül helyezték. Csorba Gábor másodrendű vádlottat 12 év helyett 8 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét, azonban – tekintetbe véve minden körülményt – túlzottan súlyos büntetést szabott ki.

A korábbi ítélet ellen a vádlottak fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádirat szerint Szlávik Tivadar 2009 őszén kokain szállítását szervezte Hollandiából Olaszországba és Magyarországra, kiépítette a drog beszerzésének, szállításának és értékesítésének rendszerét, tartotta a kapcsolatot az eladókkal, szállítókkal és vásárlókkal. Futárként két ismerősét, a másodrendű vádlottat, Csorba Gábort és Kondorosi Zoltánt alkalmazta. Utóbbit az olasz hatóságok fogták el, így Olaszországban ítélték el.

A bűnszervezet 2009 ősze és decembere között legalább nyolc szállítmány kokain csempészését és értékesítését bonyolította le. Összesen legalább öt és fél kiló drogot szerzett meg, és ebből legkevesebb ötkilónyit értékesített. Ez a jelentős mennyiség alsó határának több mint tízszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik