Belföld

Így büntetik külföldön a pedofilokat

pedofil (pedofil)
pedofil (pedofil)

Van, ahol tilos, máshol bevett szokás. Magyarországon egyelőre csak gyógyászati céllal alkalmazzák a kémia kasztrálást.

Kapcsolódó cikkek

Mint arról korábban beszámoltunk, egy dél-koreai bíróság – először az ázsiai igazságszolgáltatás történetében – a minap elrendelte egy visszaeső pedofil kémiai kasztrálását, hogy így szorítsák vissza tartósan a férfi szexuális vágyait.

A kémiai kasztrálás módszerét a világ több országában már alkalmazzák, így Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Svájcban, Lengyelországban és az Egyesült Államok néhány államában.

A kémiai kasztrálás támogatói szerint a beavatkozás hatásos kezelés a pedofilok ellen, ellenzői viszont emberi jogi és hatékonysági szempontok miatt vitatják az eljárás létjogosultságát. Sokan emellett az alkalmazott gyógyszerek káros mellékhatásait – allergiás reakciók, vérrögök keletkezése, öngyilkosságra való hajlam – említik.

A kémiai úton végzett gyakorlat pártolói szerint azonban nem büntetésről van szó, hanem egyfajta kezelésről. Csehországban 2000 óta körülbelül 300 elkövető választotta önként a kémiai kasztrációt – feltehetően az enyhébb megítéléssel kiszabott börtönbüntetés érdekében. De akadt olyan is, aki kínzó vágyaitól kívánt ilyen módon megszabadulni.

Az urológus szerint a beavatkozás nem nyújt százszázalékos biztonságot a szexuális bűnelkövetők ellen, a kriminológus pedig emberi jogi aggályokra hivatkozik. Hogy Magyarországon miért nem lenne értelme bevezetni a “hormonszankciót”, elolvashatja, ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik