Belföld

Befejezik a Fejér Megyei Levéltárat

Állami forrásból befejezik a Fejér Megyei Levéltár évek óta üresen álló épületét.

Nyílt közbeszerzési eljárást indít a Fejér Megyei Levéltár új épületszárnya elmaradt munkálatainak kivitelezésére a Magyar Nemzeti Levéltár. A nettó 380 millió forintra becsült beruházással befejeződhet az évek óta üresen álló épület fejlesztése.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nyertes pályázóval a tervek szerint márciusban kötnek szerződést, a munkák befejezésére és az iratanyag költöztetésére legkésőbb 2013 nyarán sor kerülhet.

Mint közölte, a most rendelkezésre álló forrás lehetőséget teremt arra, hogy a raktári szárny építési munkálatainak befejezésével és az iratanyagok tárolására szolgáló irattári állványok beszerelésével a levéltári épület betöltse funkcióját.

Még 2006 májusában jelentették be, hogy felújítják a levéltár életveszélyessé vált épületét. A Fejér Megyei Közgyűlés címzett támogatási pályázatot nyújtott be az épület felújítása érdekében, annak odaítéléséről az Országgyűlés döntött. Az eredeti tervek szerint a több mint egymilliárd forintos központi költségvetési támogatást élvező projekt keretében összesen 1,22 milliárd forintból újult volna meg az épület, amely új szárnnyal is bővült.

A levéltár felújítására és kibővítésére végül a Fejér Megyei Önkormányzat mintegy kétmilliárd forintot költött, de a kivitelezést a folyamatosan csökkentett műszaki tartalom ellenére sem tudta befejezni. A restaurált, felújított szárnyak és a raktározásra szolgáló új, szerkezetkész épületrészek évek óta üresen állnak. A levéltár három különböző helyszínen működik a felújítás megkezdése óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik