Belföld

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség Keresztúri ügyében

Kereszturi-Farkas-Csaba-a-szegedi-kozgyulesen(210x140)(1).jpg (Keresztúri Farkas Csaba a szegedi közgyűlésen)
Kereszturi-Farkas-Csaba-a-szegedi-kozgyulesen(210x140)(1).jpg (Keresztúri Farkas Csaba a szegedi közgyűlésen)

Súlyosbításért fellebbezett a Szegedi Városi Ügyészség a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ügyében hozott elsőfokú ítélet ellen.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség hosszabb szabadságvesztést és annak hosszabb próbaidőre felfüggesztését kérte. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottjának ítéletét tudomásul vették.

Első fokon négy hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Városi Bíróság december 21-én Keresztúri Farkas Csabát.

A bíróság társtettesként, nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a politikust, aki fellebbezést jelentett be a döntés ellen.

A képviselő az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta, képviselői mandátumáról nem mond le, viszont bizottsági elnöki posztjáról azóta távozott.

Az eset tavaly november 25-én, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában történt, ahol jogászbált tartottak. A képviselő ittasan közeledett az ügy két másik vádlottjának, egy testvérpárnak a húgához, próbált „udvarolni” neki, majd bement utána a női mosdóba, ahonnan aztán a biztonsági őrök tessékelték ki. Az első tettlegesség ezután történt a lány egyik bátyja és a képviselő között, az összetűzést a politikus kezdeményezte.

Hajnali három óra környékén a képviselő – aki Kádár Gábor bíró megfogalmazása szerint elfogadhatatlanul viselkedett a lánnyal – ismét megpróbált beszélgetésbe elegyedni a testvérpár húgával. Amikor a lány másik bátyja ezt észrevette és próbálta megvédeni a testvérét, a politikus meglökte a férfit, majd dulakodás alakult ki köztük, amelynek a biztonsági szolgálat vetett véget.

Az inzultusok sora az épület előtt is folytatódott, a tettlegesség kezdeményezője ott is a jobbikos képviselő volt. Keresztúri Farkas Csaba kezdetben tagadta a bűncselekmény elkövetését, a bíróságon azonban már elismerte bűnösségét, azt mondta, hogy nem emlékszik a történtekre, de bocsánatot kért az érintettektől.

Ádám Sándor, a politikus védője, a vádlott előzetes mentesítését kérte a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, mivel a szabadságvesztést kimondó jogerős ítélet képviselői mandátumának megszűnésével járna. A bíró szerint azonban erre a vádlottat a szándékos bűncselekmény elkövetése, és az, hogy időközben egy szabálysértési ügyben újabb eljárás indult ellene a Szegedi Városi Bíróságon, nem teszi érdemessé.

Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját – a lány testvéreit – próbára bocsátotta a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik