Belföld

Karácsony szerint vezetetlen az LMP

karácsony gergely (karácsony gergely, )
karácsony gergely (karácsony gergely, )

Csak addig politizál, amíg hozzá tud járulni az Orbán-kormány leváltásához - árulta el egyik újévi fogadalmát Karácsony Gergely.

Az LMP-nek még nincs eldöntött álláspontja az ellenzéki tárgyalásokról – mondta a Népszabadságnak Karácsony Gergely. A kérdésben az országos választmány illetékes, amely ebben a kérdésben még nem foglalt állást – olvasható az ökopárt frakcióvezető-helyettesével készült interjúban.

A politikus az LMP részvételétől függetlenül kérdésesnek tartja, hogy a megbeszélések mennyire lesznek eredményesek. A magyar politikából és az egész társadalomból ugyanis hiányzik az együttműködés kultúrája. A magyar választók is érzik az együttműködés hiányát, ezért aztán meg is kapják a pártoktól – de csak szavakban – mondta.
“Korántsem véletlen, hogy Orbán Viktor a maga zsarnokságát a Nemzeti együttműködés rendszerének keresztelte el. És az sem, hogy az ellenzéki erők között kialakult egyfajta verseny, hogy melyikük a leginkább együttműködés-párti. Miközben a versenyfutás valódi értelme, hogy ki mekkora szeletet hasíthat ki az együttműködésből.” Az „átlagszavazó csak a széthúzást látja” – tette hozzá.


Fogadom

“Én azt várom a januári kongresszustól, hogy sikerül olyan politikai stratégiát kialakítani, amellyel a párt tagjainak és szavazóinak a túlnyomó része is azonosulni tud. Az biztos, hogy ennek a stratégiának minden kétséget kizárólag el kell köteleződnie a kormányváltás szükségessége mellett” – mondta a politikus.

A konszenzusos stratégia elfogadásán kívül arra is szükség lenne a frakcióvezető-helyettes szerint, hogy az LMP végre rászánja magát egy hatékonyabb szervezeti struktúra kialakítására. A párt ebben a formában vezetetlen, ehhez nem is kell jobb példa, mint hogy egy ilyen fajsúlyú kérdésben, mint az MSZP által kezdeményezett egyeztetések, a pártnak nincs hivatalos álláspontja – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mit fogadott meg 2013 első perceiben az LMP vagy saját politikai jövőjét illetően, egyebek között kifejtette: “Addig csinálom a politikát, amíg hozzá tudok járulni ahhoz, hogy 2014-ben sikerüljön megdönteni az Orbán-rezsimet, majd utána létrehozni egy új köztársaságot, amely képes tanulni a 2010 előtti korszak hibáiból.”

Arra pedig, hogy ha nem sikerül módosítani az LMP közép- és hosszú távú stratégiáját, kész-e akár el is hagyni a frakciót és/vagy a pártot, azt válaszolta: az együttműködés kultúráját az LMP-ben szeretné erősíteni, de az újévi fogadalmát mindenképpen meg fogja tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik