Belföld

268 milliárd forint a kórházakra és szakrendelőkre

Az elmúlt 60 év legnagyobb egészségügyi infrastruktúra-fejlesztése áll a küszöbön.

Az Új Széchenyi-terv keretében az év végéig mintegy 268 milliárd forint áll rendelkezésre a konvergenciarégiókban lévő járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények – kórházak, szakrendelők – fejlesztésére, támogatására – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI-vel.

A nagy egészségügyi beruházásokat elősegítő Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) az elmúlt 60 év legnagyobb egészségügyi infrastruktúra-fejlesztését eredményezte a kórházi szektorban. Az idei évre rendelkezésre álló mintegy 268 milliárd forintos keretből 223 milliárd forint már szerződéssel le van kötve, további 45 kórházfejlesztési pályázat kiírás előtt áll.

Egy 10 milliárd forint keretösszegű felhívást, a Struktúraváltás támogatása az onkológia centrumok fejlesztésével című pályázatot a közelmúltban hirdették meg. Ennek keretében a regionális onkológiai centrumok és térségi (megyei) onkológiai és sugárterápiás centrumok fejlesztésére van lehetőség. “A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt konstrukció segítségével a társadalom valamennyi rétege számára méltányos hozzáférés biztosítható a kiemelt onkológiai ellátásokhoz, így hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez” – fogalmaztak közleményükben.

Erre a kiírásra január 15. és március 18. között várják a pályázatokat. Az igényelhető támogatás legalább 150 millió forint, legfeljebb 2 milliárd forint lehet. A Közép-magyarországi régió intézményei viszont nem pályázhatnak – jegyezte meg az NFÜ, hozzátéve, hogy az uniós szabályoknak megfelelően EU-s támogatásban elsősorban az elmaradottabb régiók részesülhetnek, Budapest és Pest megye kevesebb forrásra jogosult.

Egy másik konstrukció keretében 4 milliárd forint uniós forrás keretében két onkológiai fejlesztési projekt is elkezdődött. Az egyik a Közép-dunántúli régióban, ahol Veszprémben egy új regionális centrumot hoznak létre. A másik az Észak-magyarországi régió onkológiai ellátásának fejlesztését szolgálja, ahol a miskolci onkológiai centrumot fejlesztik tovább.

Ezeken felül a már támogatott projektek több mint 220 milliárd forintos fejlesztésével 500 ezer négyzetméter új, felújított vagy átépített kórházi terület jön létre modern eszközparkkal.

Az NFÜ januárban teszi majd közzé a 35 milliárd forintos keretösszegű, a Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg-ellátás fejlesztésével című kiírását. Ez a konstrukció a már elindított fejlesztésekkel együtt “folytatja az egészségügyi rendszer átalakítását, támogatja a lakossághoz közeli, fenntartható ellátások megteremtését”. A 2013-ig terjedő uniós tervezési időszakban ezzel a kiírással zárulnak a TIOP keretében elérhető kórházfejlesztések – írta közleményében az NFÜ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik