Belföld

Gigareformról beszélt Navracsics

Navracsics Tibor (navracsics tibor)
Navracsics Tibor (navracsics tibor)

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint fél évszázad legmélyebb és átfogóbb reformja teljesedik ki a Magyarországon újraindult járási rendszer kialakításával.

Navracsics Tibor szerint nemcsak a járási hivatalok kezdik meg működésüket a mai nappal, de az igazságszolgáltatáson belül a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között, a korábbi munkaügyi bíróságokkal közös, elkülönült szervezetrendszerben működik majd.

Megnyílt a kerületi hivatal a XIII. kerületben – Fotó: MTI

Mint a zalaegerszegi járási hivatal megnyitóján hangsúlyozta, a járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer. Jobban koncentrálhatnak a közösségek, polgárok, a helyi közösségi ügyek szolgálatára. Az adósságkonszolidáció révén a felszabaduló anyagi forrásokkal jobban tudják érvényesíteni saját közösségi célkitűzéseiket.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter rámutatott, a minisztériumi rendszer, a területi államigazgatás, a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejötte, a kormányablakok rendszerének kialakítása és hálózatának elterjesztése, továbbá az igazságszolgáltatási reform is olyan folyamat, „amelyek a polgárbarát Magyarországhoz, a polgárbarát államhoz vezetnek el minket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik