Belföld

Bezárták a budapesti detoxikálókat

detoxikáló (detoxikáló)
detoxikáló (detoxikáló)

Szilveszter után végleg bezárt a főváros két detoxikálója. Ezentúl a sürgősségi osztályokra viszik az alkoholmérgezetteket.

Január 1-jétől megszűnt a főváros két detoxikáló állomása, ezentúl az ittas betegek ellátása az öt budapesti sürgősségi osztályhoz tartozik, a súlyos alkoholmérgezettek és a 14-18 év közötti páciensek kezelése pedig a Péterfy Sándor utcai Kórház feladata – jelentette be dr. Zacher Gábor, a Kossuth Rádió Krónika című műsorában szerdán.

A toxikológus azt mondja: a változás jobb ellátást jelenthet majd a pácienseknek, hiszen a detoxikálókban eddig pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanol okozta mérgezés, ami nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

„Ez mindenképpen üdvözlendő pozitív változás. Önmagában ugyanis az alkohol nem pszichiátriai betegség, így az alkoholfogyasztással kapcsolatos főként testi elváltozások nem a pszichiátriára tartoznak. Már öt évvel ezelőtt felhívtuk az ebből fakadó szakmaiatlanságra a döntéshozók figyelmét, de csak mostanra sikerült elfogadtatni a szakmai kollégium javaslatát” – mondta el lapunk megkeresésére a főorvos.

A korábbi évek átlagát hozta a mostani szilveszteren a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiája: január 1-jén reggelig 69 embert szállítottak be, több mint kétharmadukat alkoholmérgezés miatt. A beszállítottak körülbelül fele 18 év alatti volt – tette hozzá Zacher Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik