Belföld

Az 1848-as móri csatára emlékeztek

Vasárnap a móri temetőben, a 164 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek, arra, hogy december 30-án az előrenyomuló Windischgrätz jobbszárnyát vezénylő Jellasics Mórnál megütközött a Perczel Mór vezette magyar erőkkel.

Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A nagy történelmi pillanatokat nem agyonkoptatott fogalmak, és eszmék alakítják, hanem a tenni vágyástól fűtött emberek cselekedetei. Csak az képes nagy tettekre, kivételes időkben, kivételes cselekedetekre, akiben megvan a békés hétköznapok hangyaszorgalma, amelyik tudja, hogy a megőrzés képessége mellett a változtatás is szükséges a továbblépéshez. A mai emlékezés is erre figyelmeztet bennünket. Hogy a történelem menetét az emberi cselekedetek, döntések, a hétköznapok kitartása viszik előrébb!- hangsúlyozta beszédében a képviselő.

Az ütközet a honvédek vereségével végződött. A hír hallatán másnap a képviselőház úgy határozott: a császári erők által veszélyeztetett majd január ötödikén elfoglalt Pest-Budáról az országgyűlés és a kormány költözzön Debrecenbe…   A móri csata emlékére a helyi városvédő egyesület, a Fehérvári Huszárok, a móri önkormányzat, a Petőfi Sándor Iskola és Törő Gábor országgyűlési képviselő a Csöregi Márton által faragott kopjafánál helyezte el az emlékezés virágait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik