Belföld

A törvények rekordéve volt 2012

Parlament-cimlap(210x140)(3).jpg (parlament, országgyűlés)
Parlament-cimlap(210x140)(3).jpg (parlament, országgyűlés)

Tavaly majdnem húsz százalékkal több jogszabályt alkotott a kormány, mint egy évvel korábban, míg kormányhatározatból harmadával több született, mint egy évvel ezelőtt. A törvények száma sorozatban másodszor haladta meg a kétszázat.

A most véget ért évben 1295 jogszabály született, ami 115-tel több az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy tavaly átlagosan heti 25, vagy másként számolva kétnaponta 7 új jogszabály született. A legaktívabb jogalkotó, akárcsak egy évvel korábban, 2012-ben is a kormány volt: 447 rendeletet hozott, ami azt jelenti, hogy a tavaly megszületett jogszabályok közül minden harmadik kormányrendelet volt – írja az Origo a CompLex Kiadó Jogtárának adataira hivatkozva.

Napi 6 rendelet a hajrában

A kormányrendeletek száma 18 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, pedig már 2011-ben is 379 rendeletet adott ki a kabinet. Főként decemberben volt aktív a kormány jogalkotói tevékenysége: az utolsó hónapban 114 kormányrendelet született. Decemberben minden egyes munkanapon átlag hat új kormányrendelet jelent meg.  Az eddigi rekordot a 2007-es év jelentette, akkor 410 kormányrendelet született, a tavalyi ennél is több 9 százalékkal.

A kormány nem csupán a rendeletek, hanem a kormányhatározatok számát tekintve is jóval aktívabb volt, mint egy évvel korábban (a kormányhatározat az állami irányítás egy nem jogszabályi eszköze, a kabinet az általa irányított szervek feladatait, működését szabályozza, illetve a feladatkörükbe tartozó terveket határozza meg ezzel). A 2011-es 522 után tavaly 705 kormányhatározat jelent meg, ami 35 százalékos növekedést jelent, derül ki a CompLex Jogtárából.

Még ki sem próbálták, már módosították

A jogalkotásban a kormány mellett tavaly is a parlament volt a legaktívabb: tavaly 2011 után ismét több mint kétszáz törvény született. Sőt, a törvények száma újabb csúcsot ért el, a 226 kihirdetett törvény – ez az összes tavalyi jogszabály 17 százaléka – tizenkettővel több az egy évvel korábbinál. Minden hatodik törvény (37 a 226-ból) decemberben jelent meg.

A hatalmas jogalkotási rohamban nem egyszer előfordult, hogy egyes korábban meghozott jogszabályokat – főként törvényekre, kormányrendeletekre volt ez jellemző – a hatályba léptetésükkel egyidejűleg módosítottak. Vagyis azok szövege már életbe lépésük előtt megváltozott az eredetileg elfogadott változathoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik