Belföld

2012-ben is jutott jóból, rosszból egyaránt

24.hu
24.hu

2012. 12. 31. 13:09

Végre hátradőlhetünk, hogy összegezzük: mitől forrott a fejünk 2012-ben. Sírtunk, nevettünk, megbűnhődtük a múltat s jövendőt.

Alig kezdődött el az év, 2012 februárjában máris egy egész országot megrázó hírt kellett közölnünk olvasóinkkal: Csődbe ment a Malév.

„A Malév igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének  beszüntetését. A döntés értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek” – állt aznap a légitársaság közleményében.

A közlemény idézte Limburger Lóránt vezérigazgatót, aki úgy fogalmazott, hogy “bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk”. A megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások  kifizetését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további forrást biztosítani a működéshez. Közleményében a Malév elnézést kér valamennyi utasától”.

Azóta a Malév flottájának főgerincét alkotó Boeing 737-es típusú utasszállító repülőgépek eltűntek az égről. 2012-ben nem alakult új nemzeti légitársaság.

Az idei évben két köztársasági elnöke is volt Magyarországnak. Az év első felében a posztot Smitt Pál töltötte be, ám az egyetemi szakdolgozata kapcsán kirobbant plágium-ügy miatt el kellett hagynia politikai pozícióját, helyére Áder Jánost választották.

A hvg.hu még január közepén írta meg, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt kisdoktori dolgozatának nagy része szóról szóra megegyezik a Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató által írt nyolcvanas évekbeli tanulmány szövegével, mi több, a dolgozat az alapvető formai követelményeknek sem felel meg.Később az is kiderült, hogy még egy német kutatótól, Klaus Heinemanntól is átvett komplett oldalakat. Schmitt a Kossuth Rádióban január 18-án határozottan visszautasította a plágiumvádat, nem sokkal később pedig vizsgálóbizottság állt fel a Semmelweis Egyetemen. A köztársasági elnök később erre is reagált: azt, hogy tiszteletben fogja tartani a vizsgálat eredményét.

Schmitt Pál (Schmitt Pál)

Április 15-e sem vonul be aranybetűs ünnepként történelmünkbe. Ezen a napon ugyanis több, korábban újranyitott vasútvonalon csökkentették a személyszállító vonatok számát. A szakminisztérium a párhuzamosságok kiszűrésére, a buszközlekedéssel való összehangolásra és a takarékos üzemeltetésre hivatkoztott. A vasúti szakértők szerint az intézkedések azonban tovább rontják a jövőben a közösségi közlekedés nívóját. A menetrendváltozás ezen a napon nem csak a vasutat, hanem a buszközlekedést is érintette. Országszerte több távolsági viszonylaton minimalizálták a járatok számát.

Nyáron már a sikereknek is örülhettünk. A 2012-es londoni olimpiáról ugyanis 18 érmet hoztak haza sportolóink. Jelesül: 8 arany, 4 ezüst és 6 bronzérem került kiváló sportolóink nyakába.

london olimpia (london, olimpia)

Az év utolsó hónapjai a diákok és egyetemi hallgatók felháborodásától volt hangos. A kormány az egyetemi keretszámok csökkentését tervezte, s az érintettek szerint drasztikusan csökkentették volna az esély az ingyenes egyetemi képzésekre. Az országban több helyen is szerveztek demonstrációt, megmozdulást. Budapesten több ezres tömeg gyűlt össze, hogy ellenezze a felsőoktatás reformjait.

Levezetésképpen: december 21-én túléltünk egy „Világvége dátumot”, így minden esélyünk megvan rá, hogy eredményes, sikeres és boldog új esztendőt éljünk meg 2013-ban. Ezt kívánjuk olvasóinknak is! Boldog Új Évet!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.