Belföld

Orbán februárig adott haladékot a nyugdíjasoknak

Nincs mese: benne van a közlönyben.

Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Mindez olvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozatban.


Fotó: Neményi Márton

Az intézkedés nem vonatkozik a központi költségvetési szervként működő felsőoktatási intézményekben oktatói, tanári vagy tudományos kutatói munkakörben dolgozókra. Emellett, ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója – a kormány véleményének kikérését követően – dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Elrendelte a kabinet továbbá azt, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése alapján megszüntetett jogviszonyú közalkalmazottak, kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők álláshelyeinek betöltésére közalkalmazotti, kormányzati szolgálati jogviszony nem létesíthető, és a feladat ellátására megbízási vagy vállalkozási szerződés nem köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik