Belföld

Hende az eget akarja

Hende Csaba (hende csaba, )
Hende Csaba (hende csaba, )

Kő van, pénz nincs. Nyilatkozott a honvédelmi miniszter.

A legfontosabb jövő évi célkitűzések között szerepel a “helikopter-képesség” megőrzése és a szállítógépek helyzetének rendezése – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap az MTI-nek adott interjújában.

Szintén 2013 kiemelt feladata a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) sikeres hazatelepítése Afganisztánból. A csoport tavasszal fejezheti be a munkát a közép-ázsiai országban, de ettől még a magyar katonaság folytatja a kiképző és tanácsadó munkát Afganisztánban.

Takarékos tartalékosok

Hende beszélt arról is, célja, hogy az önkéntes tartalékos haderő létszáma 2014 végére elérhesse az Országgyűlés által engedélyezett nyolcezer főt: “2013-ban azonban jobban nyitni kell a civilek, elsősorban a már sorkatonaként sem szolgált fiatalok felé, hiszen a tartalékos rendszernek kiemelt szerepe lehet a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolat megerősítésében.”


Hende bízik

Hende szerint “idén a legfontosabb feladat és egyben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a szűkös költségvetési lehetőségek ellenére se veszítsük el katonai képességeket; örömmel mondhatom, hogy ezt sikerült teljesítenünk, amihez nagyon takarékos gazdálkodásra volt szükség”.

A miniszter kiemeltea Gripen-szerződés módosítását, aminek köszönhetően a megelőző tíz év költségeinek kevesebb mint a feléért újabb tíz évre – 2026-ig – biztosított a vadászgépek magyarországi üzemeltetése és használata.

Kő? Marad!

A légtér biztonságával kapcsolatban megemlítette még, hogy idén sikerül megtalálni a harmadik három dimenziós radar helyszínét: Medina község fogadta be a lokátort, melynek építési munkálatai idén az alapkőletételig jutottak.

Hende sikerként értékelte a honvédség új fejlesztéseit is: 2012-ben elkészültek az első magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek, és megkezdődött néhány víztisztító berendezés gyártása.

A tárcafő említésre érdemesnek nevezte, hogy sikerült stabilizálni az ismét “hadrendi elemmé” vált Honvédkórház helyzetét, ami “drámai küzdelmeket” igényelt mind a tárcaközi egyeztetések, mind a kórház belső működésének rendbetétele során.

“Amit a leginkább sajnálok, hogy egyelőre nem tudtunk illetményemelést adni a katonáinknak, akik a morális mellett nagyobb anyagi elismerést is érdemelnének” – mondta a miniszter, hozzátéve, “bízom benne, hogy még ebben a ciklusban lehetőségünk lesz a magyar katonák kiváló munkáját és teljesítményét ilyen módon is elismerni”.

Hende emlékeztetett: a honvédek jogállásáról szóló jogszabályt decemberben fogadta el a parlament, a törvény egyes szakaszai pedig 2013-ban, több lépcsőben lépnek hatályba. A jogállási törvény részleteit kidolgozó rendeletek és utasítások megalkotása 2013 jogalkotási feladata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik