Belföld

12 jótanács a tűzijátékok használatához

Tizenkét pontban foglalta össze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a szilveszteri tűzijátékozás aranyszabályait. Első a biztonság!

A pirotechnikai termékeket minden esetben úgy szabad használni, hogy közben saját és mások biztonságát ne veszélyeztessék, a biztonsági utasításokat, használati szabályokat minden esetben olvassák el és az előírt védőtávolsággal együtt a leírtakat minden esetben tartsák be! Ezek magyar nyelven is olvashatóak a termék csomagolásán. A pirotechnikai termékek fölé semmi esetre se hajoljunk; emberek, állatok felé ne irányítsuk, kézben ne működtessük, és soha ne használjuk alkohol, vagy drog befolyása alatt-  olvasható a rendőrség és a katasztrófavédelem felhívásában. De nézzük pontokba szedve, hogy mi is a tűzijátékozás tizenkét parancsolata?

1.        Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

2.         Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3.         Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4.         Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

5.         A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!

6.         Kézben tartva ne működtessen el a tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

7.         Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

8.         A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljen rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.

9.         A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!

10.     A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

11.     A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

12.     Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik