Belföld

Petárda és tűzijáték borzolja a háziállatok idegeit

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kritikus időszakban tartsuk biztonságos és zárt helyen a házikedvenceket.

A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az állattartókat, hogy kedvenceiket szilveszterkor és újév napján tartsák biztonságos, zárt helyen. Karácsony után lehetőleg már csak pórázon sétáltassanak, és ha tudják, hogy az állat félős, jó előre kérjenek számára nyugtatót az állatorvostól.

A szilveszteri petárdázáskor az egyéb, kisebb hanghatással járó pirotechnikai termékek is sokkolóan hathatnak a házikedvencekre, emiatt minden évben állatok ezrei rohannak világgá.

Az alapítvány azt ajánlja, hogy a következő néhány napban mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen nyakörv és a gazda adatait tartalmazó biléta. Mivel a biléta is leeshet a menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip, amelynek beültetése január elsejétől egyébként is kötelező. A chip beültetését állatorvos végzi, a törvényben meghatározott maximum 3500 forintos áron.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében jelezte, hogy az elveszett házikedvenc keresésére ingyenes, fényképes lehetőséget adnak a www.zug.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik