Belföld

Letette az esküt Kövér hadserege

országgyűlés őrsége (országgyűlés őrsége)
országgyűlés őrsége (országgyűlés őrsége)

A január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt tették le esküjüket.

Kövér László üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a testület tagjai nemcsak munkát, hanem küldetést is vállalnak a legfontosabb nemzeti intézmény, az Országgyűlés védelmével. A házelnök az Országgyűlési Őrségnek csapatzászlót is adományozott, amelyet – miután felesége, Bekk Mária felkötötte rá a díszszalagot – a történelmi egyházak képviselői megáldottak. A házelnök arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra, amely összeköti őket a szolgálatukban.


Az őrségre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Kummer János

 

Kövér László szavai szerint az Országgyűlési Őrség tagjai nagy feladatot vállaltak, amelynek sikeres ellátása az ország életére is kihat, hiszen nekik kell biztosítaniuk az Országgyűlés biztonságát. Kiemelte, hogy az őrség tagjai a Szent Korona előtt tettek esküt, ami a nemzet egészét jelképezi. Mint mondta, az esküvel “életünk legfontosabb elhatározásait pecsételjük meg”, és arra kérte az egység tagjait, hogy ragaszkodjanak ehhez a kimondott szóhoz.

A parlament áprilisban döntött az Országgyűlési Őrség felállításáról. Kövér László házelnök decemberben Tóth László rendőr alezredest jelölte az egység parancsnokának.

Az őrök fokozott ellenőrzést hajthatnak végre, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, magánlakásban és közterületnek nem minősülő helyeken is intézkedhetnek, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnek, helyszínt biztosíthatnak. Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert használhatnak.

Az országgyűlési őr a házelnöknek – vagy akadályoztatása esetén az ülést levezető alelnöknek – a hozzájárulása nélkül az Országház üléstermébe, az ülésteremhez tartozó páholyba és karzatra, valamint a termet körülvevő folyosóra nem léphet be, nem intézkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik