Belföld

Vigyázzunk a petárdákkal, az állatok félnek a durrogástól!

Az óévbúcsúztatókor használt legális petárdák durrogtatásából képződő fény és hanghatásoktól házi kedvenceink annyira megijedhetnek, hogy elmenekülnek, és akár soha többé nem kerülnek elő.

Egy ijedt kutya vagy macska a sokkhatás közepette kialakuló félelmében akár marhat vagy haraphat is. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációkba keveredjünk.

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik le a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ’durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-ert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik