Belföld

Megtiltott kifizetések az egészségügyben

Sem év végi jutalom, sem béren kívüli juttatások nem járnak ezután az egészségügyi dolgozóknak – írja aNépszava.

 

Egyetlen, jogszabályon kívüli bérjellegű juttatást sem kapnak meg az államosított kórházak dolgozói 2013-ban – olvasható abban a levélben, amelyet a kórházvezetők a napokban kaptak kézhez.

 

 

Nem milliós jutalmakról van szó, hanem legtöbb esetben néhány ezer forintos kiegészítésről. A felfüggesztés az egészségügyben dolgozók számára azt jelenti, hogy ezentúl számos, gyakorlatilag bérjellegű juttatást sem kaphatnak meg. Sokan ugyanis egyéni szerződéses megállapodások, vagy éppen az intézmény összes dolgozójára érvényes kollektív szerződés alapján dolgoznak, miután a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján járó bérből nem lehet megélni. Épp ezért, például a kifejezetten hiányszakmának számító területeken dolgozó orvosok díjazását egyéni szerződésekben, vagy a kollektív szerződésben szabályozzák, azaz nem jogszabály alapján kapnak pótlékokat és illetménykiegészítéseket, hogy minél többen válasszák a szakmát. Mindez azt jelenti, hogy a magyar állami egészségügyben dolgozó orvosok és szakképzett ápolók fizetése éves szinten akár 20-30 százalékkal is csökkenhet, ami egy kiskeresetű, és a paraszolvenciából sem részesülő szakdolgozó számára akár a pályaelhagyás oka is lehet – írja a lap.

 

 

Eközben az is kiderült: bár az alapellátásba az ígéretnek megfelelően novemberben megérkezett a 14 százalékos emelt pénz, a terület egészségügyi szakdolgozóinak 96 százaléka – egy decemberi felmérés alapján – ebből semmit nem kapott meg. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adatai szerint tehát az összes szakdolgozó ötöde, körülbelül 20 ezer alapellátásban tevékenykedő védőnő, háziorvosi, fogászati asszisztens béremelését utasították el a munkáltatók, a legtöbbször azzal az indokkal, hogy a plusz pénzt nem kötelező bérre fordítani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik