Belföld

Könnyebb lesz a nőknek jövőre

babakocsi(1)(960x640)(1).jpg (babakocsi, anya, csecsemő, )
babakocsi(1)(960x640)(1).jpg (babakocsi, anya, csecsemő, )

Tovább dolgozik jövőre a kormány azon, hogy még rugalmasabbá és családbarátabbá tegye a munkaerőpiacot - mondta a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos. Szalai Piroska 2012 eredményei közül kiemelte, hogy jelentősen javult a nők foglalkoztatási helyzete.

A politikus az elmúlt 20 év legjelentősebb programjának tartja a nőknél is a napokon belül induló, munkahelyvédelmi akciótervet. Ez a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a szakképzetlenek és a kisgyermekes anyák munkaadói számára is kínál adókedvezményt – tudósít az MTI.

2012 második és harmadik negyedéve volt az első két olyan időszak, amikor a nők minden korcsoportjában nőtt a foglalkoztatottak létszáma: április-júniusban a 15-64 éves nők között 48 ezerrel, július-szeptemberben pedig 57 ezerrel több nő dolgozott, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel Magyarország a negyedik legnagyobb növekedést érte el az Európai Unióban.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a bővülést ezen időszakokban a nőknél nem befolyásolta a közfoglalkoztatás, mert majdnem ugyanannyian vettek részt a közfoglalkoztatási programokban havonta, mint egy évvel korábban. A növekedés 15 százaléka a munkanélküliek belépéséből, 85 százaléka pedig az inaktívak számának csökkenéséből fakadt – mondta Szalai Piroska.

A szakember szerint lehetőséget kell teremteni a nők számára, hogy a saját és családjuk döntésén múljon, hogy meddig szeretnének otthon maradni a gyerekeikkel. Aki 3 évig, az is megtehesse, s aki korábban vissza szeretne menni dolgozni, de csak például heti 3 napra tud, az is megtehesse. Ezért megvizsgálják, hogyan lehetne a későbbiekben egyes ellátásokat rugalmasabbá tenni. Például a gyes mellett a részmunkaidős foglalkoztatást elősegíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik