Belföld

Műbalhé Orosházán?

24.hu
24.hu

2012. 12. 24. 11:37

Mi köze egy általános iskola első osztályába járó kisdiáknak ahhoz, hogy lesz-e új adó vagy sem? – ezt kérdezik Dancsó József orosházi polgármestertől a helyi szocialisták - írja a magyarnarancs.hu

A fideszes többségű orosházi képviselő-testület nemrégiben bevezette a Békés megyei városban a kommunális adót. Ez ingatlanonként 2013-tól 18, de néhányaknak 24 ezer forint kiadást jelent majd. Mindez ellen a testületi ülésen és szórólapokon tiltakozott az MSZP.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon levelet kapott minden önkormányzati iskolába járó általános és középiskolai tanuló Orosházán. (Lásd cikkünk alján.) Ebben, ha kissé körülírva is, az szerepel, hogy a jövő évtől állami kézbe kerül a közoktatás, bár „a működtetés mellett eltökélt” a város. Ám a működtetéshez pénz kell, az nincs, ezért be kellett vezetni a kommunális adót – érvel a diákoknak kiosztott levélben Dancsó.

A helyi MSZP-nél (mint a magyarnarancs.hu-nak mondták, szülői megkeresés okán) ez kiverte a biztosítékot, és most tiltakoznak. Ahogy fogalmaznak, az ellen, hogy Dancsó József fideszes képviselő bevitte az iskolába a politikát, és a gyerekeket használta fel önös, hazug politikai céljaira. „Felháborító, hogy a testület rossz és indokolatlan döntését, amellyel bevezeti 2013-ra a kommunális adót, a polgármester most a gyerekeknek próbálja megmagyarázni. Mi köze egy általános iskola első osztályába járó kisdiáknak ahhoz, hogy lesz-e új adó vagy nem lesz? Miért a gyerekeket felhasználva üzent ebben a témában a szülőknek, amikor az orosházi polgárok megszólítására ott a városi közmédia?” – mondja Füvesi Sándor képviselő. Fetser János, a szocialisták helyi elnöke az oktatási jogok biztosához fordult, kérve az eset sürgős kivizsgálását. E-mail címet is létesítettek, amelyen várják a további szülői visszajelzéseket.

A helyi Fidesz szerint mindez a MSZP szokásos műbalhéja, ezúttal karácsony előtt. Dancsó Józsefet nem sikerült elérnünk az ügyben, de egy közleményben, a helyzetre reagálva az elmúlt évek tisztességes lezárásának nevezte a diákokkal kiküldött levelet.

Mi csak azt nem értjük, hogy ha már az MSZP a levél kapcsán támadásba lendül, akkor azt a remekül megfogalmazott első bekezdést, miszerint az iskolák társadalmi konszenzuson alapuló államosítását végre ez a kormány elvégzi, ezt az állítást miért engedné bepakolni az iskolatáskákba, valamint a gyermekek és szülők fejébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.