Belföld

Külföldön is aggódva figyelik Fekete György ámokfutását

24.hu
24.hu

2012. 12. 23. 14:22

A Der Standard című osztrák napilap a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) körüli vitáról és a Nemzeti Színház leendő új igazgatójának kinevezéséről közölt tudósításokat.

A kultúra területén előbb drámai megszorításra került sor, most pedig a kulturális támogatásoknak egy nemzeti irányultságú “öregfiúk csapata” általi “gleichschaltolása” fenyeget – írta a vezető osztrák liberális napilap tudósítója. Herwig G. Höller értékelése szerint “időzített kultúrpolitikai bomba” volt a Magyar Művészeti Akadémiának az év elején hatályba lépett új alaptörvényben való szerepeltetése.

Az intézmény az utóbbi időben kormány közeli ellenpólusként pozícionálta magát egy nemzetközi irányultságú művészeti szcénával szemben, minden bizonnyal ezért emelték fel magasabb szintre – írta. “Egy hazafias és kétséges legitimációjú öregfiúk csapata, amely tagjainak átlagéletkora 70 év, meghatározó tényezője lesz a magyar kultúrpolitikájának” -fogalmazott a tudósító.

A lap egy másik cikkben Budapesti színházi hadjárat a modernek ellen címmel számolt be a Nemzeti Színház új igazgatójának kinevezéséről.

Tulajdonképpen senkit sem lepett meg a döntés, hogy a 2013-14-es idénytől a kárpátaljai származású Vidnyánszky Attila veszi át a színház vezetését – írta Gregor Mayer. “Egy politikailag jól megválogatott” zsűri az ő pályázatát részesítette előnyben a jelenlegi igazgatóéval, Alföldi Róbertéval szemben- írta.

Alföldi Róbert a lap jellemzése szerint világra nyitott és antinacionalista színházat csinál, vezetése alatt az intézmény nézőszáma jelentősen nőtt. Utóda a tudósító szerint Alföldi “esztétikai ellenpólusa“, aki pályázatában “az öröknek tartott európai értékrend elértéktelenedéséről” írt. Vidnyánszky európai kultúráról alkotott ítélete Orbán Viktoréhoz hasonló, aki “szintén hanyatlóban látja az európai felvilágosodás hagyományát” – írta a Der Standard.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.