Belföld

Hatos Gábor átvette a bronzérmet Borkaitól

Borkai Zsolt vasárnap a győri Városházán átadta a birkózó Hatos Gábornak az idei, londoni ötkarikás játékok szabadfogású 74 kilogrammos kategóriájának bronzérmét.

Az ünnepségen részt vettek a Magyar Birkózó Szövetség és a MOB vezetői, valamint a versenyző edzői és családtagjai is.
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) még novemberben ítélte Hatos Gábornak a bronzot, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt utólag kizárta az üzbég Szoszlan Tyigijevet, aki a kategória helyosztóján legyőzte Hatost. A NOB-tól pénteken érkezett meg a medál, amit a vétkes sportoló visszaszolgáltatott.

“Még nem volt ilyenre példa, hogy magyar versenyző utólag, nem az olimpia helyszínén vehette át a neki járó elismerést. Hatos Gábor megérdemelten kapta meg az érmet, mert végig nagy akarattal, céltudatosan küzdött” – fogalmazott köszöntőjében Borkai Zsolt, majd a 28 éves Hatos nyakába akasztotta az érmet és felcsendült a Himnusz.

A sportoló meghatottan nyilatkozott a ceremóniát követően: “A Himnusz alatt végigpörgött bennem az életem, a pályafutásom. Tisztelettel és köszönettel tartozok azoknak, akik lehetővé tették, hogy még szenteste előtt átvehessem az engem illető érmet. Megdolgoztam érte. Egy kicsit sajnálom, hogy nem a dobogón állva tehettem mindezt, de így is örülök.”

A szombathelyi versenyző a harmadik magyar birkózó, aki dobogós helyen zárta a londoni játékokat, ahol a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg) második, Módos Péter (55 kg) pedig harmadik lett.

“A magyar csapat nagyszerűen szerepelt Londonban és ehhez jött még most Hatos Gábor bronzérme. Az külön öröm nekünk, hogy ezzel a sportágak eredményességét tekintve a kajak-kenu és az úszás mögött a harmadikak lettünk a londoni játékokon.” – hangsúlyozta Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

Hatos Gábor a magyar olimpiai csapat 18. londoni érmét szerezte. A brit fővárosban eredetileg nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött a küldöttség, Hatosé a hatodik bronz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik