Belföld

Kövér nekiugrott Sólyom Lászlónak

Kövér László (Kövér László)
Kövér László (Kövér László)

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy eléggé megszenvedte a parlament tekintélye az elmúlt 20 évet.

.A távirati irodának adott interjút Kövér László. A házelnök szerint abban, hogy 2010-re alkotmányos szempontból is a csőd szélére jutott az ország, Sólyom Lászlónak is szerepe volt, aki szemlátomást nehezen viseli köztársasági elnöki tisztségének elvesztését, van felelőssége.

Szerinte alkotmánybírósági elnökként Sólyom volt az, aki úgy honosította meg a testület működését, hogy az a parlamentarizmus alapelveit felrúgva, kvázi fellebbviteli fóruma lett az Országgyűlésnek, úgy, hogy az alkotmánybírók a képviselőkkel és a kormány tagjaival ellentétben senkinek sem tartoznak elszámolással. 

Kövér úgy látja, sokatmondó, hogy a háromoldalú tárgyalások során a kommunisták jobban ragaszkodtak az alkotmánybíróság fölállításához mint ahhoz, hogy mi legyen a módja a köztársasági elnök választásának.  Ez volt a legfontosabb hatalmi eszköz, amelynek segítségével úgy gondolták, hogy biztonsággal menthetik át a hatalmukat, és nem csalódtak – jelentette ki Kövér, aki maga is résztvevője volt annak idején a tárgyalásoknak. 

Több munka, kevesebb ülés

A bajszos házelnök úgy véli, a parlamenti képviselők létszámának csökkenése, és ezzel arányosan munkaterhük növekedése indokolja legfőképpen, hogy 2014-től a parlament háromhetes munkarendben ülésezzen. 

Az új házszabály a plenáris üléseken jelenleg zajló részletes vita helyett valószínűleg azt írja majd elő, hogy a módosító javaslatok a bizottságokban érlelődjenek ki. Az ellenzék az elképzelés napvilágra kerülése óta saját jogainak csorbítását hangoztatja. Kövér László erre azt mondta, örül, hogy az ellenzéki pártok a következő ciklusban is erre a szerepre készülnek, de egyelőre fantomokkal harcolnak, és a minimálisan elvárható az lenne tőlük, ha először megismernék, amiről beszélnek. Szerinte a részletes vitának a mai formájában nem sok értelme van.    

“Üres, unalmas, néha személyeskedő szócséplés, szegény gyorsírókon kívül a kutya nem figyel oda, sokszor még a levezető elnök is elbóbiskol a pulpituson” – véli az Országgyűlés elnöke, aki olyan színjátékhoz hasonlította a ma zajló részletes vitát, amelynek még nézői sincsenek.

Nem lesznek molinók

A házelnök elmondta, hogy a formálódó új szabályok szerint a képviselői véleménynyilvánításba nem férne bele semmilyen eszköz, amely túlmegy a verbalitáson. Úgy véli, nem kell megengedni, hogy a parlamentben újabb és újabb ötletekkel álljanak elő “magukkal mit kezdeni nem tudó, vagy éppen csekély támogatottságukat feldolgozni nem képes képviselők.” 

Kövér László szerint el lehet képzelni, hogyan nézne ki a parlament, ha mindenkinek lenne egy “remek” ötlete és azt meg is valósítaná a plenáris üléseken. “Minden frakció kifeszítené a maga molinóját szív küldi szívnek jegyében, üzenetként a választóknak, vagy a képviselők integethetnének a kameráknak, hogy itt vagyok, anyu!” – mondta a politikus, megjegyezve, nem megengedhető, hogy “bolhacirkuszt” csináljanak a törvényhozásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik