Belföld

Felvételi szájbarágót kapnak a diákok a kormánytól

HÖOK, Balog  (HÖOK, Balog Zoltán, diáktárgyalások, Nagy Dávid )
HÖOK, Balog  (HÖOK, Balog Zoltán, diáktárgyalások, Nagy Dávid )

A kormány.hun indítanak tájékoztatót felsőoktatási kérdésekről – derült ki a humánminiszter és a HÖOK mai találkozóján. A hallgatói képviselet jelezte, hogy tovább küzdenek azért, hogy minden szakon lehessen ingyen tanulni a legjobbaknak. Úgy tűnik, még van esély erre is.

Balog Zoltán a szombati megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az álláspontok részben közelednek, részben megegyeznek, részben eltérnek a kormányzat és a hallgatók között a felsőoktatás kérdéseiben.

Közölte, hogy április végéig tartó tárgyalássorozatban állapodtak meg. Az első témák: a hallgatói szerződések és az egyetemi autonómia kérdése. Ezekről már januárban egyeztetnek.

Van csöppnyi remény az ingyenességre minden szakon

A miniszter elmondta azt is, hogy az egyetemi kapacitásról, a minőségi ponthatárokról és a hallgatói létszámról újabb adatokat kért a kormányzattól a HÖOK, és ezeket meg is fogják kapni.

„Aki a 240-es ponthatárt teljesíti és”az egyetemek kapacitásának függvényében talál magának helyet, azt az állam finanszírozni fogja, ingyen fog tanulni, amennyiben aláírja a hallgatói szerződést” – fogalmazott. Vagyis megerősítette, hogy az említett pontszám nem sokat jelent, a túljelentkezés, vagyis az egyetemek saját ponthatárai döntenek majd.   Azt is mondta: abban a kérdésben, hogy minden szaknak legyen állami támogatása, nem közeledtek az álláspontok, “de erről is tovább fogunk beszélni” – tette hozzá.

Jön a felvételi szájbarágó

A felsőoktatásban jövőre 24 milliárd forintot fordítanak a részben magánforrásokból épített beruházások kiváltására, 27 milliárdot pedig az egyetemek, főiskolák adósságátvállalására, valamint az uniós projektek önrészének állami átvállalására, az állami források pedig megvannak erre – szögezte le a miniszter.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a kormany.hu-n egy úgynevezett “felvételi szájbarágót” indítanak, amely segíti az érintettek tájékozódását a felsőoktatást érintő kérdésekben. Azt nem közölte, mikor indul ez az információs oldal.

Diákkonzultáció a hook.hu-n

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kiemelte: nem tudják elfogadni, hogy vannak olyan szakok, amelyeken egyáltalán nincs állam által finanszírozott hallgatói hely, erről januárban újra tárgyalnak. Úgy fogalmazott: a hallgatói szerződés terén “látják a társadalmi elvárást”, hogy a Magyarországon az adófizetők pénzén megszerzett diploma az ország gyarapodásához járuljon hozzá, de “közös megoldást kell találni, hogy a hallgatói érdekek ne sérüljenek”.

Felhívta a figyelmet arra: a HÖOK internetes felületén diákkonzultációt hirdet a két ünnep között a felsőoktatásban zajló változásokról, amelyhez bárki hozzászólhat.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a végzett hallgatók Magyarországon tartását nem röghöz kötéssel kell megoldani. Az ezzel kapcsolatos érveket a hallgatói önkormányzatokon, fórumokon keresztül gyűjtik össze, és ennek mentén igyekeznek javaslatokat tenni a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik