Belföld

Dunaújváros: másfél milliárd az államtól

Másfél milliárd forint állami támogatást kapott feladatai biztonságos ellátására Dunaújváros önkormányzata.

Dorkota Lajos a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a város az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt pályázaton igényelt pluszforrásokat a kormánytól. Eredetileg 650 millióról szólt a kérelem, de Orbán Viktor miniszterelnök egyéni döntése értelmében 1,5 milliárd forintot utalt át az állam – tette hozzá.

Kiemelte, ekkora összeget a város még sohasem kapott az államtól plusztámogatásként. Idén az adósságrendezéssel és a fejlesztési beruházásokra elnyert uniós támogatásokkal együtt 17-18 milliárd forint érkezett a városba – mondta.

Cserna Gábor (Fidesz) polgármester közölte, hogy a pénz már a számlájukon van, így megkezdték a cégek és saját intézményeik felé fennálló tartozásaik rendezését. A források fennmaradó részét jövő évi feladatokra, hitelintézet felé fennálló kötelezettségeik visszafizetésére, bérekre, illetve pályázati önrészekre kívánják fordítani.

A településvezető bejelentette, hogy a Magyar Közlönyben nevesítve van egy újabb sikeres pályázatuk, amely szociális város rehabilitációt tesz lehetővé a Római városrészben. Az elnyert 1,2 milliárd forint 100 százalékos támogatást jelent.

A pályázat révén társasházak energiahatékonysági megújítása, sétány, játszótér, sportterület építése, közműfejlesztés, térfigyelő kamerarendszer telepítése valósulhat meg. Ezen kívül a Pajtás Óvoda teljes felújítása és egy nonprofit szolgáltató ház kialakítása is szerepel a tervekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik