Belföld

Újabb Matolcsy-csomagtól tart az LMP

Scheiring Gábor (Scheiring Gábor)
Scheiring Gábor (Scheiring Gábor)

A párt szerint a következő évet sem ússzuk meg új adók nélkül, mivel a majdnem egy százalékosra becsült gazdasági növekedés nem lesz tartható, és a bevétel is bizonytalan.

Scheiring Gábor, a párt gazdasági kabinetjének vezetője szerint a kormány ígéretei ellenére nem csökkentette, hanem növelte az adók számát a telefon-, a biztosítási, a sárgacsekk- és a közműadóval. De nőtt a jövedéki adó, a béren kívüli juttatások adója, az energiacégek nyereségadója, és nem feleződött a bankadó, miközben a személyi jövedelemadó bevallás még mindig nem fér el egy söralátéten – teszi hozzá. Szavai szerint a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó ugyan jó irányba mutat, de azokat komolyabb elemzések, hatástanulmányok nélkül vezetik be.

2013-ban ugyanakkor valószínűleg további adóemelésekre, esetlegesen új adók bevezetésére lehet számítani – folytatja a politikus. Meglátása szerint a gazdasági növekedés helyett továbbra is recesszió lesz, sok bevételi tétel – például a gazdaság fehérítéséből remélt tízmilliárdok, vagy a munkahelyvédelmi akcióterv foglalkoztatást növelő hatásától várt plusz bevételek – eleve bizonytalan, ezért „jó esély van tavasszal egy újabb Matolcsy-csomag bejelentésére”.

Az LMP viszont már többször is azt javasolta, hogy törvény tiltsa az „év közbeni adóötletelést”, mert így biztosítani lehetne az adórendszer stabilitását – írja Scheiring Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik