Belföld

Razziázott a bejglikommandó

bejgli a karácsonyi vásárban (bejgli, karácsonyi vásár)
bejgli a karácsonyi vásárban (bejgli, karácsonyi vásár)

Az esetek több mint felében találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök. Több mint 2,5 millió forint bírságot szabnak ki.

Bejgliket tesztelt decemberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Veszprém megyei kormányhivatalok szakemberei pékségekben, cukrászatokban, valamint különböző kereskedelmi egységekben is vizsgálódtak. Ellenőrizték a sütemények alakját, felületét, töltelékét, szagát, ízét, illetve összetételét, valamint a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelmények betartását.

Az ellenőrök összesen 41 terméket vizsgáltak meg. Jó hír, hogy egyikben sem mutattak ki szalmonella baktériumot vagy penészt, a süteményekhez használt mákban pedig minden esetben határérték alatt volt az alkaloid-tartalom. Emellett az édességek cukor- és zsírtartalma is megfelelt a határértékeknek.

A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve „érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata” során találták a hatóság szakemberei. Három terméknél fordult elő, hogy a töltelékarány nem érte el a minimálisan előírt határértéket, két esetben pedig a termék súlya nem volt megfelelő.

A 41 termékből 29-nél indítottak hatósági eljárást. Hét esetben figyelmeztetésben részesítik a termék gyártóját, 22 termék esetében pedig bírságot szabnak ki. Ez összesen cirka 2,63 millió forint lesz – közölte a Nébih.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik