Belföld

Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot

Szegedi Keresztény Roma Szakkolégium (Szegedi Keresztény Roma Szakkolégium)
Szegedi Keresztény Roma Szakkolégium (Szegedi Keresztény Roma Szakkolégium)

Ünnepélyesen felavatták pénteken a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot, ahol jelenleg a Szegedi Tudományegyetem tizenhat hallgatója lakik.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy legyenek olyan intézmények, közösségek, amelyek segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat a valódi perspektívát jelentő diploma megszerzésében.

Szeged az ötödik nagy egyetemi város, ahol keresztény roma szakkollégium nyílt. A római katolikus, a református, az evangélikus és a görög katolikus egyház által fenntartott kollégiumokban országszerte 120 fiatal tanul – mondta a politikus.

A kollégiumokban roma és nem roma fiatalok laknak, tanulják az együttélését, miközben minden segítséget megkapnak, hogy valóban jó diplomájuk legyen – tette hozzá.

Az intézmények működési költségének jelentős részét az állam biztosítja, és a diákok havi 40 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. A kormány a közelmúltban 100 millió forintos pályázatot írt ki, amely lehetővé teszi uniós forrásból a jövő évben az intézmények továbbfejlesztését – közölte a miniszter.

Mészáros Ferenc, a kollégium igazgatója elmondta, hogy az intézményben az SZTE tizenhat nappali tagozatos hallgatója lakik. A szakember közölte, két éven belül az SZTE vagyonkezelésében lévő épületet 25 férőhelyesre kívánják bővíteni, úgy, hogy megőrizik a diákok között a 60-40 százalékos roma, nem roma arányt.

Az oktató hangsúlyozta, valódi szakkollégiumként, keresztény értékek mentén szerveződő szakmai közösségként működik az intézmény. A hallgatók egyetemi óráik mellett közismereti, spirituális és a kettős, magyar-roma identitást erősítő foglalkozásokon is részt vesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik