Belföld

Fehér lesz-e a karácsony?

Minden évben felmerül a kérdés a karácsony előtti napokban, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó ezeket a napokat vagy a szürke, fekete környezet miatt nekünk kell ezt megtenni magunkban.

A kérdés az, hogy mire lehet számítani ebben az évben, fehér lesz-e a karácsony vagy sem? Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint, az idei karácsony időjárásáról tényszerűen beszélni a szokásosnál is nehezebb feladat, ugyanis nagyon nagy bizonytalanságot jeleznek az időjárási modellek.

Már egy hete figyelemmel követik a meteorológusok, hogy a Kárpát-medence térsége egyfajta ütközőzónája lesz a kelet-európai fagyos légtömegnek, illetve a Nyugat-Európában uralkodó enyhe, csapadékos időjárásnak. A két légtömeg valószínűsíthető határvonala napról-napra vándorol a számítógépes szimulációk szerint, ugyanakkor akár pár száz kilométeres eltolódás is évszakos eltéréseket eredményezhet a várható időjárásban. Ez nemcsak a hőmérsékletre igaz, hanem a csapadékra és annak halmazállapotára is – döntően befolyásolva a fehér karácsony esélyeit.

A korábbi hidegebb változatot éppen karácsony kezdetén egy jóval melegebb előrejelzés váltotta fel. Így az egy nappal korábban még inkább havasnak tűnő karácsony esélye eltűnőben van a melegedés következtében. Az OMSZ előrejelzése szerint a karácsonyi kilátások a következőképp alakulnak: a csütörtöki előrejelzések szerint is többfelé lehet csapadék vasárnap, azonban a havazást a melegedés miatt havas eső, eső váltja fel. Egyedül az ország északkeleti harmadában, esetleg a főváros térségében havazhat még az esti órákban, de a Dunántúlon már eső lesz a jellemző. Az átmeneti zónában este és hétfőre virradóra ónos eső sem kizárt.

Hétfőn már csak keleten lehet kevés csapadék. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben 0 fok körül vagy kicsivel az alatt alakul a csúcshőmérséklet, ott nagyobb eséllyel marad meg Szenteste a vasárnap lehulló hó. Azonban másutt olvadni fog, sőt délnyugaton +5 fok feletti hőmérsékleti érték is elképzelhető.

A fehér karácsony valószínűsége: északkeleten 60%, másutt csak 10%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik