Belföld

Előállítás a Gyurcsány-rendezvényen

Csütörtökön estére tervezték Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök fórumát a Demokratikus Koalíció székesfehérvári szervezői, de a rendezvény tervezett helyszínén eltiltották őket, ám a főszereplő sem jött, annál inkább a Jobbik.

A Kodolányi Főiskolára tervezték azt a találkozót, amin a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai és szervezői találkozhattak volna Gyurcsány Ferenc elnökkel. A 17 órás kezdés előtt egy órával már gyanús volt a környék, ugyanis a főiskola épületét bezárni készültek. Kérdésünkre, hogy hol lesz akkor a rendezvény nem tudtak választ adni az iskolában dolgozók. A Fehérvár24 megkereste a főiskola főigazgatóját, Szabó Pétert, aki tájékoztatott minket, hogy egyik bérlője szervezte a Kodolányi épületébe a találkozót. Amikor ez tudomásomra jutott, határozottan elzárkóztam a rendezvény iskolai megtartása elől, és felhívtam a szervező figyelmét, hogy iskolai épületben nem adok engedélyt politikai rendezvények lebonyolítására – mondta a főigazgató. Kérdésünkre, hogy vajon hol rendezik meg a fórumot, nem tudott választ adni, tudomása szerint a Stop Étterem épületét választották a szervezők, ami viszont kihalt, sőt üzemen kívüli volt s ma is az.

Ugyanakkor rendőrautók gyülekeztek a Kodolányi Főiskola épülete előtt, valamint a Jobbik Székesfehérvári Szervezete által szervezett tüntetők. Kicsit a Csókakő-szindrómához kezdett hasonlítani a helyzet, hiszen a Demokratikus Koalíciónak nyoma sem volt. Aztán kiderült, hogy a városi üzemeltetésű A Szabadművelődés Háza épületében kívánták „meghúzni” magukat a DK szimpatizánsok, ám onnan is kitiltották őket. Ekkor döntöttek úgy a fórum szervezői, hogy a művelődési ház mögötti placcon fogadják elnöküket. A szervezők egy asztalra tették ki a fórum hagymás zsíroskenyér és forraltbor kellékeit. Az időközben ötven méterrel arrébb tüntetni összejött jobbikosok úgy döntöttek, hogy egyenként meglátogatják a piknikre készülőket, ezzel elkerülve a demonstráció helyszínének megjelölt terület csoportos elhagyását.

Gyurcsány nem jött, lemondta találkozóját. A Demokratikus Koalíció szervezői és regisztrált résztvevői, valamint a Jobbik tüntetői között verbális vita alakult ki, főleg kiscsoportos formában. Az este öt órára meghirdetett rendezvény kudarcát fél hatkor hirdette ki Jávor Sándor, a Demokratikus Koalíció választókerületi vezetője, hozzátéve, hogy a rendezvényt majd titokban, de megtartják. Jávor békejobbot nyújtva felkínálta az asztalon levő étkeket, italokat a jelenlévőknek, hivatkozva a Karácsony közeledtére, amit a Gyurcsány-rajongók nem nagyon engedtek. Ezután a Jobbik tüntetésének vezetője, Mező Balázs is okafogyottnak minősítette a tüntetést, és lezártnak tekintette azt, kérve sajátjait, hogy békével vonuljanak haza.

Ekkor egy idősebb hölgy a DK szimpatizánsai közül a transzparensét egy jobbikos csoport felé dobta, majd egy pofon kísérete után a tábla rúdjával megpróbált elnáspángolni egy ellenük tüntető férfit. Az ingerült hölgyet gyorsan leszerelték, majd rendőrt hívtak a Jobbik tüntetői, akik azonnal intézkedtek is. A hölgyet a Fehérvár24 felvételei alapján előállították.

Alapjában véve békés, bár nem éppen barátságos párharc folyt a két tábor között. A rendőrség beavatkozása – az idős hölgy indulatait leszámítva – szükségtelen volt. A bottal verés után a rendőrség emberei kérték, hogy mindenki hagyja el a helyet, hiszen mindkét fél bejelentette már, hogy az eseménynek vége. Ekkor valamennyi résztvevő békésen távozott.

A videó hosszabb verziója, ahol a szemben álló felek vitáinak is tanúi lehetünk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik