Belföld

Beintettek a busztársaságnak a pécsi buszsofőrök

Közel száz sofőr a buszok műszaki állapotára hivatkozva nem veszi fel a munkát Pécsen. A helyi busztársaság szerint puccskísérletről van szó, vezetőket rúgtak ki.

A buszok rossz állapotára hivatkozva nem álltak ki tömegesen péntek reggel a pécsi busztársaság, a Tüke Busz Zrt. sofőrjei – írja a Dunántúli Napló. A lap úgy tudja, az is elképzelhető, hogy a talán nem is túlzó aggályok mellett szervezett megmozdulás is állhat.

A lap szerint a napokban jelentették be, hogy jelentősen csökkentenék a buszsofőrök fizetését, és mindemellett juttatásokban is veszíthetnek jövőre az idei évhez képest. A Tüke Busz közleményében csökkentésről nem esik említés, csak arról, hogy nem hajlandóak növelni a buszsofőrök 200-220 ezer forintos nettó fizetését.

A lap nem hivatalos információi szerint ugyanakkor a buszsofőrök többsége 100-130 ezer forint közötti nettó fizetést kap, a sokat éjszakázók sem keresnek átlagosan nettó 150 ezer forintnál többet. Igaz, ehhez még havonta 15 ezer forint étkezési utalvány jár.

A Tüke Busz közleményben közölte azt is, hogy azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól a forgalmi és üzemviteli vezetőt és a főmérnököt.

Nem a bérek miatt akcióznak

A Tüke Busz szakszervezeti vezetője sajtótájékoztatón számolt be a buszvezetők tilatkozó akciójáról – írja a Dunántúli Napló. Elmondta: a sofőrök évek óta jelzik, hogy gondok vannak a buszokkal, tegnap maga is ellenőrizte az egyre gyakoribb panaszokat.

A lap kérdésére, miszerint a figyelmefelhívó akciónak van-e köze a bértárgyalásokhoz, Hofekker Ferenc elmondta, a mai nap kizárólag a buszok műszaki állapotáról szól. A bértárgyalások kapcsán annyit szeretnének elérni, hogy fizetésüket a kormány ajánlásának megfelelően az infláció mértékével emeljék. Hofekker szerint valóban vannak olyanok, akik nettó 200 ezer forintot keresnek: ők a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező, és évente 2 havi túlórát teljesítő buszvezetők. Összehasonlításként elmondta: a cégnél 10 éve dolgozó sofőrök ennél lényegesen kevesebbet, 140-150 ezer forintot keresnek, ugyancsak jelentős túlórázással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik