Belföld

Klubrádió: jogellenes a médiahatóság eljárása

A Klubrádió vezérigazgatója szerint jogellenes, tisztességtelen és cinikus, hogy mindössze négy munkanapjuk van arra, hogy megtámadják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának határozatát, amelyben visszavonta a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését.

Arató András közölte: a hatóság szerda délután fél ötkor kézbesítette határozatát a Klubrádiónak. Ebben az szerepel, hogy ismét kizárták a 95,3 MHz-es frekvencia összes pályázóját, és a folyamatot eredménytelennek nyilvánította.

A vezérigazgató hozzátette, mivel a határozat ellen csak 15 napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál, annak elmulasztásával a jog elvész, a rádiónak valójában négy munkanapja van a fellebbezés megtételére.

A módszer annyiban változott, hogy a hírhedt „üres oldalak aláíratlansága” ötlet alapján most nem kizárja a Klubrádiót a pályázatból, hanem a kizárást axiómaként ténynek tekinti, és csupán a tavaly decemberi, a pályázat eredményéről szóló határozatának azt a részét „vonja vissza saját hatáskörben”, mely szerint a pályázat eredményes volt. Ráadásul az ügyészségre hivatkozik, akinek az állásfoglalása legfeljebb szakértői véleménynek tekinthető több jogerős ítéletet követően – írja a vezérigazgató.

„A szeretet ünnepét ismét politikai céljai elérésének szolgálatába állította a Médiatanács. Talán abban reménykedik, hogy így kisebb lesz a felháborodás, amelyet az újabb jogsértő döntése vált ki?” – teszi föl a kérdést Arató András.

Szerinte az eljárás nem csak jogellenes és tisztességtelen, de cinikus is. Az ilyen viselkedés nem csak a jogállamiságtól, hanem a jó modortól is idegen. Ahogy a Médiatanács december 19-i közleményének más, a valóságtól eltérő állítása is, például az, hogy a Klubrádió a frekvenciadíj feléért sugározhatja az adását – ellenkezőleg, csak a Klubrádiónak nem szállították le a fizetési kötelezettségét.

A Klubrádió engedélye a 95,3 MHz-es budapesti frekvenciára tavaly februárban járt le, azóta működik ideiglenes, hatvannapos jogosultsággal. Az NMHH Médiatanácsa tavaly nyáron pályáztatta meg a hullámhosszt, 2011 decemberében pedig az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám a Klubrádió a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik